Israel Katz
Israel Katz Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Turska može da uđe u Izrael kao što je nekada ušla u Libiju i Nagorno-Karabah, odgovorio mu je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

„Erdogan ide putem Sadama Huseina i preti da će napasti Izrael. Treba samo da se seti šta se tamo dogodilo i kako se završilo“, napisao je Kac na na mreži X.

Izraelci su Erdoganovu izjavu shvatili kao pretnju invazijom

Podsetimo, Husein je bio predsednik Iraka od 1979. do 2003. godine a sa vlasti ga je zbacila zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama. Amerikanci su ga uhapsili, a 2006. je osuđen na smrt zbog zločina nad Kurdima i Šiitima. Kazna je izvršena vešanjem.

Sadam Husein; Foto: profimedia
Sadam Husein; Foto: profimedia

Izraelci su najnoviju Erdoganovu izjavu protumačili kao pretnju invazijom. Odnosi između Jerusalima i Ankare su zategnuti od početka rata između Izraelaca i Hamasa u oktobru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od svojih zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku organizaciju. Erdogan je više puta optuživao i napadao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nazvao „koljačem Gaze“ i „ratnim zločincem“.

BONUS VIDEO: Najmanje 30 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju škole u Gazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar