Napad na Hodeidu
Napad na Hodeidu Foto: ©2024 Maxar Technologies via AP

Izraelski vazdušni napadi na luku Hodeida u Jemenu 20. jula bili su neselektivni i nesrazmerni napadi na civile koji mogu predstavljati ratni zločin, u kojima je poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno njih najmanje 80, saopštila je danas američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).

HRW ističe da ratni zločin može predstavljati i napad dronom jemenskih pobunjenika Huta na Tel Aviv, kada je poginula jedna osoba, a koji se dogodio dan pre izraelskih napada na Hodeidu, odnosno 19. jula, preneo je Rojters.

Izrael je saopštio 20. jula da su njegovi ratni avioni napali vojne mete Huta u blizini Hodeide, a HRW navodi da su tada gađani naftna postrojenja i elektrana, pri čemu je pogođeno više od 20 rezervoara za skladištenje nafte, kao i dve brodske dizalice u luci i elektrana u okrugu Salif u provinciji Hodeida.

„Izgleda da su napadi naneli nesrazmernu štetu civilima i civilnim objektima. Teška kršenja zakona ratovanja počinjena namerno ili nepromišljeno, predstavljaju ratni zločin“, ističe HRW.

Organizacija takođe upozorava da se na osnovu satelitskih snimaka vidi da su rezervoari za naftu goreli najmanje tri dana, što izaziva zabrinutost da je došlo do zagađenja životne sredine.

Hodeida je pod kontrolom Huta od 2021. godine i predstavlja ključnu luku za isporuku hrane i drugih proizvoda za stanovništvo Jemena koje zavise od uvoza. Oko 70 odsto jemenskog komercijalnog uvoza i 80 odsto humanitarne pomoći prolazi kroz tu luku.

Huti su u novembru počeli da lansiraju rakete i dronove na Crveno more, Adenski zaliv i Izrael, što je dovelo do poremećaja u globalnoj trgovini. Jemenski pobunjenici kažu da sprovode te napade u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze. Izrael je saopštio da su Huti pokrenuli 200 napada na izraelsku teritoriju otkako je počeo rat u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, a da je većina raketa i dronova bila presretnuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare