Foto:profimedia.rs

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da je Izrael spreman da preuzme "punu odgovornost" za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na "neograničeni period", i još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce. Šta zapravo znače ove reči Netanjahua, već je su spoznali Palestinci na Zapadnoj obali, dok ono što se sprema za Gazu predstavlja pravi pakao na zemlji.

On je u intervjuu za „ABC njuz“ izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vreme, trebalo da ima sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze.

„Videli smo šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni da zamislimo“, naglasio je Netanjahu.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Netanjahu je govorio i mogućnostima za opšti prekid vatre i privremenim „humanitarnim“ pauzama u borbama, kako bi se više humanitarne pomoći dostavilo u Pojas Gaze i omogućilo civilima da pobegnu iz ratom zahvaćene palestinske enklave.

„Pa, neće biti opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca. Što se tiče taktičkih malih pauza, to da, sat ovde, sat tamo, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre“, saopštio je Netanjahu za „ABC njuz“.

On je dodao da smatra da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela.

„Ometaće napore da izvučemo naše taoce, jer jedina stvar koja deluje na ove kriminalce u Hamasu je vojni pritisak koji vršimo“, saopštio je izraelski premijer.

Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

Na pitanje novinara da li bi Izrael dozvolio opšti prekid vatre ako Hamas pristane na oslobađanje talaca, Natanjahu je dao potvrdan odgovor.

„U tu svrhu će postojati prekid vatre“, naglasio je Netanjahu.

Šta Izrael planira za Gazu?

Ovakav plan bi mogao značiti ponovnu potpunu okupaciju Gaze, kao što je to Izrael činio od 1967. do 2005. godine.

Najpogodnije rešenje za Izrael bilo bi ponovno uspostavljanje kontrole Palestinske uprave (PA) u Pojasu Gaze, što je, čini se, i plan Amerike za ovo područje.

„Bezbednosna odgovornost“ o kojoj priča Netanjahu je model koji je već zastupljen na Zapadnoj obali, na kojoj žive Palestinci, a tim područjem formalno upravlja Palestinska uprava na čelu sa Mahmudom Abasom.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

To znači da Izrael zadržava pravo na vojno i policijsko prisustvo i slobodan ulazak na teritoriju, dok palestinske vlasti uspostavljaju opštinsku kontrolu.

Šef Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je da je spreman da preuzme odgovornost za Gazu nakon Hamasa.

Sve navedeno je, naravno, zasnovano na dve pretpostavke. Prvo, da Izrael ispuni svoj cilj vojnog uništenja Hamasa i njegovog uklanjanja sa vlasti. I drugo, da Netanjahu ostane na čelu Izraela kada se rat završi, a to je vrlo upitno.

Takođe, razlika između Zapadne obale i Gaze jeste činjenica da je Gaza potpuno razorena zbog izraelskih napada, na desetine hiljada ljudi ubijeno, tako da to područje praktično predstavlja pakao na zemlji.

Decenijska opsada

Ujedinjene nacije i druga tela, uključujući EU, smatraju Gazu okupiranom – uprkos tome što je Izrael povukao svoje snage iz Pojasa 2005. – pošto je zadržao efektivnu kontrolu nad malom teritorijom kopnom, morem i vazduhom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izraelska vojska je prošle nedelje ponovo ušla u Gazu i opkolila gusto naseljeni grad Gaze, gde se islamistička grupa Hamas krije među civilima. Vojska je rano u utorak saopštila da je zauzela bazu Hamasa i da je spremna da napadne borce koji se kriju u podzemnim tunelima.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su da su najmanje 23 Palestinca ubijena u dva odvojena izraelska zračna napada u utorak rano u južnoj Gazi – područjima u koja je Izrael rekao civilima da beže.

U gradu Kan Junis, čovek spašen iz ruševina kuće u kojoj je, kako su lekari rekli da je ubijeno 11 ljudi, upozorio je da će Izrael „dobiti veoma tešku lekciju“.