Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Četiri do šest nedelja pre smrtonosnog upada Hamasa na jug Izraeala 7. oktobra, Hamas je izveo niz napada na graničnu ogradu i tako izvršio procenu stanja izraelske vojske (IDF), javio je izraelski Kanal 12.

IDF „nije uspeo da poveže celu situaciju“, a Hamas je iskoristio te napade kada se probijao kroz ograde na više mesta 7. oktobra, preneo je „Tajms of Izrael“.

Hamas je, takođe, oborio IDF dronove, čime je delimično onemogućio komunikaciju između pograničnih stanica IDF i baza u blizini granice, dodaje se u izveštaju izraelskog televizijskog kanala.

Eksplozija je stvorila rupu na granici, dovoljno veliku da neko prođe kroz nju, što je IDF brzo zatvorio, dodaje se.

Potom su militantni Hamasa uništili kamere za nadzor koje su koristili graničari.

PROČITAJTE JOŠ:

„I kada su konačno uspeli da ugase jednu kameru, prestali su da pokušavaju“, a onda su koristili istu tehniku prilikom upada 7. oktobra.

Hamasovi operativci su, takođe, dovozili traktore blizu ograde, zavaravajući IDF da pomisle da su vozila za poljoprivrednu upotrebu.

Kanal 12 je dodao i da su graničari nekoliko puta upozorili svoje nadređene, mesecima pre napada Hamasa, o aktivnostima kod ograde, uključujući kopanja, mapiranja i obuke na licu mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar