Foto: Printscreen/AP

Izraelska vojska danas je negirala da je gađala Univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri u Bejrutu, saopštivši da je pogođena meta Hezbolaha u blizini, ali da zdravstvena ustanova nije ošećena.

Tokom konferencije za novinare, direktor bolnice Džihad Sadeh rekao je da je glavna medicinska ustanova u Bejrutu oštećena zbog izraelskog napada, a mediji su prethodno objavili da je u napadu ubijeno 13 osoba, a ranjeno 57.

“Bili smo izloženi napadu juče. Da li je (bolnica) gađana ili ne, ne znamo, ali Izrael nema crvene linije“, rekao je Sadeh.

PROČITAJTE JOŠ:

On je napomenuo da su ostaci teške municije, oštetili solarne panele i prednju fasadu bolnice i razbili prozore, prenosi Rojters.

“Nećemo evakuisati bolnicu nakon napada na bolnice u Dahije, mi smo jedini koji su ostali“, rekao je Sadeh, aludirajući na južno predgrađe Bejruta koje je navodno uporište Hezbolaha. Uprkos napadu, bolnica je nastavila rad i trenutno prima povređene u izraelskim napadima.

Izraelska vojska izvela je tokom noći i jutros više od deset napada na južno predgrađe Bejruta, optužujući Hezbolah za skladištenje miliona dolara u bunkeru ispod jedne od najvećih bolnica u Libanu Al-Sahel. Napadi su usledili nakon što je portparol IDF-a na arapskom jeziku potpukovnik Avičaj Adre, naredio evakuaciju nekoliko zgrada u južnim predgrađima Bejruta, upozoravajući građane da se nalaze „u blizini objekata Hezbolaha“, preneo je Tajms of Izrael.

Bolnica Al-Sahel je evakuisana je nakon upozorenja. Izraelska vojska saopštila je juče da će nastaviti udare na ciljeve Hezbolaha, fokusirajući se na njihovu finansijsku infrastrukturu. Portparol IDF-a Daniel Hagari rekao je da se procenjuje da se u bunkeru ispod bolnice Al-Sahel nalazi oko „nekoliko milijardi dolara u novčanicama i zlatu“. Ministarstvo zdravlja negiralo je tvrdnje IDF-a da Hezbolah skladišti novac ispod bolnice.

BONUS VIDEO: Krajnje desničarski aktivisti iz Izraela pozivaju na izgradnju izraelskih naselja u Gazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare