Palestina Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je preuzela operativnu kontrolu nad palestinskom stranom južnog prelaza Rafa u Gazi, koji se graniči sa Egiptom i da specijalne snage skeniraju to područje.

Navodi se da izraelske snage deluju od sinoć u oblasti istočne Rafe, odakle je evakuisana većina ljudi i neke međunarodne organizacije, prenosi Rojters. Na jutrošnjem brifingu takođe je rečeno da je prelaz Kerem Šalom danas zatvoren iz bezbednosnih razloga i da će biti otvoren kada to dozvoli bezbednosna situacija.

Rafa Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Zbog zatvaranja graničnog prelaza obustavljen je protok humanitarne pomoći u Gazu, rekli su neimenovani izvori iz humanitarnih organizacija za Rojters. IDF je takođe saopštio da je u operaciji u kojoj je zauzet prelaz ubijeno oko 20 boraca militantne grupe Hamas.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema IDF, vazdušne snage su bombardovale više od 50 objekata Hamasa. AP je ranije danas javio da su, prema navodima palestinskih i egipatskih zvaničnika, tenkovi i trupe Izraela ušli u grad Rafa, na 200 metara od graničnog prelaza sa Egiptom, koji je najvažniji za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Egipatski zvaničnik rekao je za AP da se čini da je reč o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavestili Egipat da će se trupe povući posle završetka operacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare