Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Izrael je obećao da će odseći "glavu zmije" i pokrenuti vojni napad na Iran ako se teroristička grupa Hezbolah koju podržava Teheran pridruži ratu.

U ekskluzivnom intervjuu za Mejl on Sandej, Nir Barkat, izraelski ministar ekonomije, upozorio je da će iranski ajatolasi biti „zbrisani sa lica zemlje“ ako Hezbolah, njihova proksi teroristička grupa u Libanu, napadne Izrael.

Njegovi zapaljivi komentari podižu ozbiljnu avet regionalnog sukoba koji brzo eskalira i dolazi uoči očekivane izraelske kopnene invazije na Pojas Gaze da bi uništio Hamas.

Desetine hiljada izraelskih vojnika nalaze se na granicama teritorije, gde Hamas – koji takođe podržava Iran – drži oko 200 talaca zarobljenih u nasilnom napadu na južni Izrael 7. oktobra, prenosi Dejli mejl.

Ali raste strah da bi Izrael mogao biti primoran da se bori na dva fronta, pri čemu su Hezbolah i Izraelske odbrambene snage prošle nedelje u više navrata razmenjivale vatru preko severne granice Izraela sa Libanom.

U direktnoj pretnji da odvrati Teheran od dalje intervencije, Barkat je upozorio da ne samo da će Izrael „eliminisati Hezbolah“, ako veruje da teroristička grupa otvara „severni front“, već da će „Izrael ciljati upravo Iran“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Plan Irana je da napadne Izrael na svim frontovima. Ako otkrijemo da nameravaju da gađaju Izrael, nećemo samo uzvratiti tim frontovima, već ćemo ići na glavu zmije, a to je Iran. Ajatolasi u Iranu neće dobro spavati noću, postaraćemo se da plate visoku cenu ako, ne daj Bože, otvore severni front. Liban i Hezbolah će platiti visoku cenu, sličnu onoj koju će platiti Hamas. Ali to nije dovoljno. Veoma jasna poruka je da ćemo krenuti i za šefovima Irana. Kada ćemo to uraditi? Kada odlučimo. Izrael ima vrlo jasnu poruku našim neprijateljima. Mi im kažemo, pogledajte šta se dešava u Gazi – imaćete isti tretman ako nas napadnete. Zbrisaćemo te sa lica Zemlje“, rekao je on.

Sa 20.000 boraca, Hezbolah je jedna od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku, a veruje se da Iran svake godine usmerava stotine miliona dolara islamistima.

Veliki rat je izbio 2006. između Izraela i Libana nakon što je Hezbolah lansirao projektile na izraelske gradove.

Tokom svog zapaljivog intervjua, Barkat, bivši gradonačelnik Jerusalima, rekao je da Hezbolah „neće eskalirati bez naređenja Irana“, dodajući: „Na mnogo načina… Hezbolah je Iran“.

Vojni eksperti sinoć su upozorili da komentari izraelskog ministra rizikuju ozbiljnu eskalaciju koja bi mogla da gurne region u sveopšti rat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar