Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pogodila niz ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

IDF je navela da su njeni avioni pogodili „vojne zgrade“ koje koristi Hezbolah u oblastima Kafr Kila, Marvahin i Mejs al-Džabal na jugu Libana, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski avioni gađali su i položaje Hezbolaha u oblasti Ajta aš-Šab.

Vojska je objavila snimke napada.

Situacija na izraelsko-libanskoj granici pogoršala se nakon početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u oktobru 2023. godine.

Izraelska vojska i libanski Hezbolah gotovo svakodnevno razmenjuju vatru u oblastima duž granice.

Huti napali dva broda

Jemenska pobunjenička grupa Huti izvršila je jutros dva napada na brodove u Crvenom moru.

Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), a drugi se dogodio nekoliko sati kasnije oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP i dodaje da nije odmah bilo jasno da li je na meti bio isti brod.

Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena, Iran, razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea 31. jula u Teheranu.

Njihovi napadi već su poremetili jedan trilion dolara robe koja godišnje protiče pomorskom rutom ključnom za trgovinu između Azije, Evrope i Bliskog istoka, a, kako piše američka agencija, Huti su izazvali i najintenzivniju borbu koju je američka mornarica videla od Drugog svetskog rata.

Huti su napali više od 70 plovila u kampanji u kojoj je od početka rata u Gazi u oktobru ubijeno četiri mornara. Zaplenili su jedno plovilo, a dva potopili.
Pobunjenici tvrde da su njihovi napadi usmereni na brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenim Kraljevstvom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare