Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je danas uslove Hamasa za okončanje rata i oslobađanje talaca koje bi uključivalo potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Gazi, javlja Rojters.

„U zamenu za puštanje naših talaca, Hamas zahteva kraj rata, povlačenje naših snaga iz Gaze, puštanje svih ubica i silovatelja“, objavio je Netanjahu, ocenivši kako Hamas želi da „ostane netaknut.“ Netanjahu je naglasio da „u celni odbacuje uslove“, a Hamas nazvao „čudovištem“.

Dogovorom kojem su u novembru posredovale Sjedinjene Države, Katar i Egipat pušteno je više od 100 od oko 240 talaca koji su zatočeni u Gazi tokom napada Hamasovih militanata 7. oktobra, a za njih je traženo oslobađanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Pročitajte još

Posle tog dogovora, Netanjahu se suočio sa sve jačim pritiskom da izbavi preostalih 136 talaca koje Hamas drži u zatočene.

U međuvremenu, Neanjahu se kategorički usprotivio o stvaranju palestinske države, tvrdeći da bi ona predstavljala egzistencijalnu pretnju Izraelu.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar