Gaza Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Izrael je obavestio nekoliko arapskih zemalja da želi da uspostavi tampon zonu na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze kako bi sprečio dalje napade u okviru predloga za budućnost te palestinske enklave kada se rat okonča, rekli su egipatski i izvori u regionu.

Izrael je o tome obavestio svoje susede Egipat i Jordan, te Ujedinjene Arapske Emirate, sa kojim je normalizovao odnose 2020. godine.

Isti izvori su naveli da je obaveštena i Saudijska Arabija. Ona nema odnose s Izraelom i zaustavila je proces normalizacije kojem su posredovale SAD, posle izbijanja rata protiv Hamasa.

U inicijativi se ne sugeriše kraj izraelske ofanzive obnovljene danas posle jednonedeljnog primirja, ali ona pokazuje da Izrael pokušava da uključi ne samo uobičajene arapske posrednike, Egipat i Katar, u odlučivanje o posleratnoj Gazi.

„Plan je detaljniji od toga. Zasnovan je na troslojnom procesu za dan posle Hamasa“, rekao je Ofir Falk, savetnik premijera Izraela za spoljnu politiku u odgovoru Rojtersu na pitanje o tampon zoni, preneli su izraelski mediji.

Troslojni proces uključuje uništenje Hamasa, demilitarizaciju Gaze i deradikalizaciju enklave.

„Tampon zona će možda biti deo procesa demilitarizacije“, rekao je on, ali nije otkrio detalje kada mu je postavljeno pitanje da li su ti planovi predstavljeni međunarodnim partnerima, uključujući arapske zemlje.

***

BONUS VIDEO: Hamas oslobodio deo izraelskih talaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar