Hasan Nasralah Foto: REUTERS/Hasan Shaaban/File Photo

Izrael je znao za lokaciju lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha mesecima pre nego što je izveden udar u kojem je ubijen, rekla su tri izraelska visokorangirana zvaničnika za Njujork tajms.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom udaru iz vazduha na podzemni štab Hezbolaha u južnom bejrutskom predgrađu Dahije.

PROČITAJTE JOŠ:

Odluka da se izvede taj udar doneta je u proteklim danima i bez znanja SAD, kada je Izrael ocenio da takve mogućnosti više neće biti, prenose danas izraelski mediji.

Planiranje operacije je trajalo i dok su izraelski zvaničnici razgovarali sa SAD o potencijalnoj pauzi u neprijateljstvima i pre nego što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu otputovao u Njujork u četvrtak ujutru da govori na zasedanju Generalne skupštine UN.

Dva zvaničnika su rekla da je 80 bombi bačeno u udaru, te da je šest zgrada sravnjeno sa zemljom u Bejrutu.

Hezbolah je u subotu ujutru potvrdio ubistvo Nasralaha zajedno sa komandantom južnog fronta Ali Karakijem koji je preživeo pokušaj ubistva nekoliko dana ranije, prenose izraelski mediji.

Sva tri izraelska zvaničnika su potvrdila da Hašem Safidin, rođak Nasralaha i njegov potencijalni naslednik, nije bio u podzemnom bunkeru u Bejrutu ciljanom u izraelskom napadu.

Zvaničnici izraelskih vazduhoplovnih snaga su rekli da je udar prošao glatko, te da nije bilo grešaka, ni neprijateljske vatre uperene na avione.

Brigadni general Amihaj Levin, komandant vazduhoplovne baze, odakle su poleteli avioni potvrdio je da je misija davno planirana i zaključio da će ubistvo Nasralaha imati duboke posledice koje će, kako je rekao, izmeniti lice Bliskog istoka.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odluku o napadu donela izraelska Vlada u četvrtak uveče

Izraelski TV Kanal 12 je javio da je premijer Netanjahu odobrio udar neposredno pre govora na zasedanju GS UN, a govorio je nekoliko sati pre napada.

Odluku o napadu u principu donela je izraelska Vlada u četvrtak uveče i podržao ju je ministar odbrane Joav Galant.

Vašington je navodno bio upoznat s udarom kada su avioni već poleteli i kada su SAD verovale da u dobroj volji vode pregovore sa Netanjahuom i ministrom za strateške poslove Ronom Dermerom o prekidu vatre.

Kada je udar izveden SAD su se osećale prevaranim. Plan o napadu je završen u ponedeljak, a diskutovalo se o njemu u sredu i odmah su ga podržali šef vojske, šef Mosada, ministar Galant i šef unutrašnje bezbednosne službe.

Neki ministri, uključujući ultradesničare, su se protivili brinući se kakve će posledice udar u Bejrutu imati na rat u Gazi.

Ministar odbrane i šef vojske su u petak telefonirali Netanjahuu i rekli da preporučuju izvođenje operacije.

Netanjahu se saglasio i potom se obratio na zasedanju GS UN, a potom su izraelski borbeni avioni počeli da bombarduju ciljeve u Bejrutu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar