Vrućina po Evropi Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris/EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI/REUTERS/Remo Casilli/REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Piaggesii/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Ekstremni vremenski uslovi haraju delovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je odnela mnoge živote, neobični "meteocunamiji" pogodili su Balearska ostrva, velike su poplave u francuskim Alpima, a smrtonosni šumski požari su besni u Turskoj, piše "Dejli mejl".

U gradu Fođi na jugu Italije očekuju se 42 stepena Celzijusa, a na Siciliji su hoteli počeli da odbijaju goste zbog suše na ostrvu, piše „Dejli mejl„.

U Španiji, u letovalištu Puerto Alkudija, snimljen je dramatičan video koji prikazuje trenutak kada je ogroman talas zapljusnuo drugu stranu puta.

Sličan snimak snimljen je početkom nedelje na Menorki, gde je ogroman talas odneo sve ležaljke sa plaže.

U međuvremenu, u Turskoj je jedanaest ljudi izgubilo život, a na desetine je povređeno u velikom šumskom požaru koji je tokom noći zahvatio nekoliko sela, rekao je ministar zdravlja zemlje. Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako plamen guta velike površine šume dok se ogromni oblaci dima dižu u vazduh.

U susednoj Grčkoj vlasti su takođe evakuisale nekoliko sela južno od Atine i na južnom Peloponezu zbog požara.

Neviđene vodene bujice izlile su se u petak niz planinske padine u Francuskoj, opustošivši alpsko selo Sen-Kristof-an-Uazan, primoravši stanovnike da budu evakuisani helikopterima.

Na Siciliji zabeležena najviša temperatura

Italija se takođe sada priprema za požare, a toplotni talas u kombinaciji sa suvim uslovima mogao bi da stvori idealne uslove za požare na Sardiniji i Siciliji.

U blizini Napulja u sredu je izbio šumski požar, zbog kojeg su neki delovi grada zatrpani pepelom.

Gradonačelnik Gaetano Manfredi rekao je da je požar „verovatno podmetnut“, a protivpožarni avioni su se i dalje borili protiv vatrene stihije ceo četvrtak.

Nešto južnije, na Siciliji, zabeležena je temperatura od 48,8 C – najviša u Evropi od 2021. godine.

Leta su sve duža i toplija, a zabrinutost zbog ekstremnih vrućina postaje sve raširenija.

PROČITAJTE JOŠ:

U Agrigentu – mestu poznatom po neverovatnim grčkim hramovima – turisti ne mogu da rezervišu hotele jer zalihe vode presušuju.

Frančesko Pikarela, lokalni šef hotelskog udruženja Federalberghi, rekao je za Tajms: – Voda se uključuje dva ili tri puta nedeljno. Sve kuće imaju rezervoare za vodu, ali za neke to nije dovoljno. Mesta bez vode preusmeravaju turiste u druge pansione. A tek je jun.’

Glavni grad Italije, Rim, takođe ključa na vrelini, a svetom kruže slike turista koji čekaju vodu u redovima ispred Koloseuma.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u petak, nakon čega će se vremenski sistem pomeriti u severne predele gde se očekuje da će doneti pljuskove, grmljavinu i dovoljno kiše da izazove poplave.

„Meteo-cunami“ na Majorci

U međuvremenu, topla vazdušna masa na Majorci izazvala je bizaran vremenski fenomen nazvan „meteocunami“.

Meštani je zovu ‘rissaga’. Naime, brzi vremenski uslovi, poput grmljavine, uzrokuju podizanje ili spuštanje vode za samo nekoliko minuta.

Varijacije pritiska utiču na nivo mora. Ako se pritisak poveća, more se spušta – ako pritisak opadne, more se diže. Glavna karakteristika ovih uspona i padova je da se dešavaju veoma brzo. Za samo 15 minuta nivo mora može da poraste ili padne veoma primetno, a zatim da se vrati u svoje normalno stanje – rekao je portparol španske meteorološke službe Mikel Đili.

Zbog mogućnosti ‘meteocunamija’ izdato je crveno upozorenje za celo ostrvo.

Šumski požari u Turskoj

U međuvremenu, u Turskoj besne šumski požari koji su već odneli nekoliko života.

Nošen vetrovima, vatra se brzo proširila kroz sela Koksalan, Jazcičegi i Bagačik, rekao je guverner provincije Dijarbakir Ali Ihsan Su. Požar je u petak rano stavljen pod kontrolu.

Ministar zdravlja Fahretin Koča objavio je na platformi X da je umrlo 11 ljudi. Oko 80 njih je zatražilo medicinsku pomoć, među kojima je šestoro u teškom stanju.

Ministar unutarnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je da je požar izbio kasno u četvrtak, zbog paljenja strništa oko 30 kilometara južno od Dijabakira, a vatra se brzo proširila zbog jakog vetra, zahvativši pet sela.

U pomoć su pozvane i vazdušne snage jer intervencija sa tla nije bila dovoljna.

Prema najnovijim podacima Evropskog informacijskog sustava o šumskim požarima (EFFIS), Turska je do sada ove godine imala 74 šumska požara koji su opustošili 12.910 hektara zemlje.

U leto 2021. Turska je pretrpela najgore šumske požare koji su odneli devet života i uništili ogromne površine šumskog zemljišta na obalama Sredozemnog i Egejskog mora.

Katastrofa je izazvala političku krizu nakon što se pokazalo da Turskoj nedostaju ispravni avioni za gašenje požara, što je primoralo predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da prihvati međunarodnu pomoć.

To je takođe podstaklo Ankaru da ratifikuje Pariski klimatski sporazum, čime je Turska postala poslednja od 20 velikih zemalja koja je to učinila.

Stručnjaci kažu da će klimatske promene izazvati još požara i drugih katastrofa u Turskoj ako se ne preduzmu mere za rešavanje problema.

Evakuacija zbog vatre

Šumski požari su izbili i u Grčkoj sa veoma vetrovitim, vrućim i suvim uslovima. Šest sela južno od Atine i na Peloponezu moralo je da bude evakuisano zbog opasnosti od požara.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti, a vatrogascima na terenu pomažu i kanaderi.

Širi region Atine uveo je u petak zabranu ulaska u šume i parkove zbog vremenske prognoze.

BONUS VIDEO: Toplotni talas stigao u Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare