Foto: Shutterstock/Anas-Mohammed, EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelski tenkovi i jedinice napredovali su prema Gazi, ali su se suočili sa žestokim otporom militanata Hamasa, koji koriste minobacače i napadaju iz tunela dok broj palestinskih žrtava u skoro četiri nedelje bombardovanja raste, piše Rojters.

Rat se približava centru Pojasa Gaze, a Izrael poručuje stanovnicima da napuste područje, jer želi da uništi islamističku grupu Hamas koja upravlja područjem. „Nalazimo se pred vratima grada Gaze“, rekao je brigadni general izraelske vojske Icik Koen.

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Borci Hamasa i njegovog saveznika Islamskog džihada izlazili su iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim bi se vratili u mrežu tunela. „Nisu prestali da bombarduju Gazu celu noć, kuća nije prestajala da se trese“, rekao je anonimno Rojtersu jedan stanovnik Gaze. „Ali ujutro otkrivamo da su izraelske snage još uvek izvan grada, u predgrađu, a to znači da je otpor jači nego što su očekivali“, dodao je, prenosi Index.hr.

Izraelski oficiri su naglasili poteškoće borbe u urbanom okruženju. Čini se da je njihova strategija za sada koncentrisanje velikih snaga u severnom Pojasu Gaze umesto pokretanja kopnenog napada na celo područje.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Najnoviji rat u decenijama starom sukobu započeo je kada su borci Hamasa probili granicu 7. oktobra. Izrael kaže da su ubili 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 200 talaca u najsmrtonosnijem danu 75-godišnje istorije Izraela.

U izraelskom bombardovanju male palestinske enklave od 2.3 miliona ljudi, koje je usledilo nakon napada Hamasa, poginula je najmanje 9.061 osoba, uključujući 3.760 dece, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

„Hamas se dobro pripremio“

Stanovnici su saopštili o minobacačkoj vatri oko Gaze. Navode da su izraelski tenkovi i buldožeri ponekad vozili preko ruševina i rušili zgrade. Troje Palestinaca je poginulo u tenkovskoj paljbi kod Kan Junisa, a u vazdušnom napadu ubijeno je petoro ljudi ispred UN-ove škole u izbegličkom kampu Bič, rekli su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Brigadni general Ido Mizrai, šef izraelskih vojnih inženjera, rekao je za vojni radio da su trupe u prvoj fazi otvaranja pristupnih ruta u Gazi. „Ovo je sigurno teren koji je jače zasijan nego u prošlosti minskim poljima i minama“, rekao je. „Hamas je naučio i dobro se pripremio“, dodao je.

Pročitajte još...

Izrael kaže da je izgubio 17 vojnika i ubio desetine militanata otkako su kopnene operacije proširene u petak. Nasilje se takođe proširilo na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska sprovela je nekoliko akcija kako bi uhvatila osumnjičene militante, prilikom čega je došlo do sukoba s naoružanim osobama dok su civili bacali kamenje.

Palestinski lekari i ministarstvo zdravlja su rekli da su tri tinejdžera i 25-godišnjak ubijeni u sukobima u četvrtak na Zapadnoj obali. Izraelska vojska nije komentarisala te navode. Palestinski napadač je ubio izraelskog motoristu na Zapadnoj obali. Za taj napad nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar