Izbori u Crnoj Gori Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Oko 145,000 birača u nedelju glasaju za jednu od 13 lista na lokalnim izborima u Podgorici, koji analitičari smatraju važnim testom poverenja u vladu premijera Milojka Spajića. Radi se o vrlo neizvesnim izborima, za koje mnogi tvrde da imaju veliki značaj na nacionalnom nivou.

Spajićev Pokret Evropa sad zajedno sa Demokratama Alekse Bečića, sa listom koju predvodi aktuelni minister energetike Saša Mujović, nada se da će sa listom „Za budućnost Podgorice“ osvojiti većinu u lokalnom parlamentu i učvrstiti aktuelnu vladu.

Pobedi se nadaju i liste Demokratske partije socijalista DPS-a koju predvodi Nermin Abdić, i Evropskog saveza Borisa Mugoše, koji će pokušati da preokrenu trend pada rejtinga od 2020.

Saša Mujović Foto: Gov.me

Novi igrač na lokalnoj političkoj sceni – lista „Za bolju Podgoricu“ koju podržava predsednik Jakov Milatović i URA bivšeg premijera Dritana Abazovića, očekuje da će biti ključni faktor u postizbornom formiranju lokalne vlasti, a ostalih osam lista pokušaće da ostvare cenzus.

Analitičar Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje smatra da je “već sada izvesno da će biti teško formirati vlast, jer nema aktera koji mogu imati tako ubedljiv rezultat koji bi im dao mogućnost da diktiraju uslove, odnosno smanjio drugima šanse da koriste ucenjivački kapital”.

“Ova vlada je vrlo heterogena, pa im je stoga mnogo važniji dobar rezultat na podgoričkim izborima, nego opoziciji. Naime, njihov dobar rezultat bi osnažio legitimitet vlade koji je ozbiljno poljuljan, dok bi uspjeh opozicije to dodatno oslabio i otvorio i pitanje mogućnosti ili potrebe vanrednih parlamentarnih izbora”, ocenio je Đukanović za “Glas Amerike”.

Nermin Abdić Foto: DPS

Dodao je da brojni indikatori ukazuju da “novi ili manji akteri mogu da budu tas na vagi koji će opredeliti strukturu naredne lokalne vlasti, ali da to može biti i lista koju predvodi predsednik države Jakov Milatović”.

On kaže da će “na krajnji ishod uticati i apstinencija, jer kako sada prognoze ukazuju, ona bi mogla biti nikad izraženija”, ocenjujući kampanju “bledom i neubedljivom”, bez dinamike koja prati izborne cikluse, ali i snažnih poruka koje bi mogle da mobilišu glasače.

DPS upozorava na “srpski scenario”

Uoči izbora su iz DPS upozorili na moguć uticaj vlasti iz Srbije.

DPS saopštila je da je najmanje 3.300 birača koji imaju pravo glasa u Srbiji i Republici Srpskoj upisano u birački spisak Podgorice.
„Mi ćemo na izborni dan sprečiti svako od tih 3.300 lica da ostvare biračko pravo, pošto to pravo imaju nelegalno u Podgorici… Očigledno se razvija nova formula da se utiče na izborne prilike, to je ovaj izborni turizam“, kazao je na pres konferenciji 25. septembra predsednik DPS-a Danijel Živković, prenosi Radio slobodna Evropa.

Živković je rekao da imaju imena i prezimena tih ljudi, koja će proslediti Višem tužilaštvu i biračkim odborima, ali nije precizirao koje partije u Crnoj Gori „animiraju“ dolazak glasača iz susednih država.

Tokom izbora u Srbiji decembra prošle godine, opozicija, tamošnji i međunarodni posmatrači su konstatovali organizovano dovođenje glasača iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u glavni grad Srbije.

„Naveli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu“, izjavio je dan posle izbora u Beogradu Albert Džonson, šef posmatračke misije OEBS-a.

Referendum o vladi

Politički analitičar Stefan Đukić kaže za RTCG da se svi ponašaju kao da su podgorički izbori referendum o Vladi.
“Partije na vlasti su na ovaj ili onaj način koristile državnu poziciju u kampanji”, rekao je Đukić i podsetio na najave premijera Milojka Spajića na realizaciju programa Evropa sad 2, koji nema nikakve veze sa lokalnim izborima.

Sa druge strane lista predvođena NSD, kako kaže Đukić, pokrenula je priču oko dvojnog državljanstva.

Lista koju predvodi Luka Rakčević, a u čijem nazivu je ime predsednika države Jakova Milatovića, samim nazivom je kako smatra Đukić, kršenje dobre prakse.
“Imali smo dosta prljave kampanje i time su se svi bavili”, kazao je Đukić.

Milojko Spajić Foto;R.R./ATAImages

Poslednji izbori u Podgorici su održani 2022. kada je vlast u glavnom gradu, posle 24 godine, izgubila DPS. Tada su vlast osvojili Pokret Evropa sad (PES), proruski Demokratski front, Demokrate i Pokret URA.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da su podgorički izbori pre dve godine bili manje neizvesni. Tada se, kako kaže, objektivno očekivala pobeda partija koje su činile većinu nakon avgusta 2020. godine.

“Ova sada kampanja jeste dosta prljava, dosta lična. Ova kampanja je takva jer ima veliki značaj za državni nivo i za neku eventualnu preraspodelu političkih odnosa i snaga. Ne mislim da podgorički izbori imaju tako epohalan značaj da je u pitanju država ili karakter društva, ali izbori jesu jako značajni”, poručio je Sekulović.

On je rekao da očekuje pristojnu izlaznost.

“Mislim da su građani generalno razočarani, ali ipak mislim da naši građani vole da se pitaju. Tako da mislim da će izlaznost biti pristojna – nekih 60 do 65 odsto”, kazao je Sekulović i poručio da je dobro da građani izađu na izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar