Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH; EPA EFe Chris Kleponis / POOL; ABIR SULTAN / POOL; Iranian Army Office Zuma Press Profimedia; MOHAMMED HUWAIS AFP Profimedia; EPA-EFE ALAA BADARNEH; MOHAMMED HUWAIS AFP Profimedia

Odluka predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da javno objavi svoj ultimatum kada je u pitanju velika izraelska ofanziva na grad Rafu nije olako prihvaćena. Bajden se na taj korak odlučio nakon više rundi telefonskih poziva s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji traju od sredine februara. Predsednik je apelovao na Netanjahua da preispita svoje planove oko invazije na gusto naseljeni grad u južnoj Gazi, koji je ključni kanal za humanitarnu pomoć.

Sati onlajn i ličnih sastanaka između američkih zvaničnika i njihovih izraelskih kolega imali su isti cilj – postoje i drugi načini da se krene na Hamas od invazije na Rafu. Bajden i njegov tim upozorili su Netanjahua da napad na Rafu neće biti potpomognut američkim oružjem.

Kako ističe CNN, Bajden je pažljivo razmatrao tu odluku, jer bi to predstavljalo prekretnicu i najveći prekid američko-izraelskih odnosa od početka rata u Gazi.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Ipak, na sastancima Netanjahuovog ratnog kabineta, odluka o odlasku u Rafu izgledala je neizbežna. Izraelske odbrambene snage (IDF) uspostavile su prisustvo u Rafi i duž njegove granice, gušeći dve ulazne tačke za pomoć i upozoravajući na veću ofanzivu koja se sprema.

Kako su rekli američki zvaničnici, Bajden je shvatio da su njegova upozorenja izignorisana, pa je promenio ploču. Prošle nedelje, Bajden je stopirao isporuku 3.500 bombi za Izrael, za koje su zvaničnici administracije strahovali da će biti bačene na Rafu, a u sredu, Bajden je javnosti eksplicitno dao do znanja da Izrael neće dobiti pomoć.

„Ako odu na Rafu, ne isporučujem oružje“, naglasio je Bajden.

Džo Bajden Foto:

Bela kuća: Ultimatum nije bio iznenađenje

Predsednikovi pomoćnici rekli su da poruka nije trebalo da iznenadi Izrael.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da izraelska vlada „već neko vreme shvata“ implikacije koje bi velika ofanziva na Rafu imala na budućnost američke isporuke oružja. Svesni ili ne, izraelski zvaničnici su bili šokirani.

„Ako treba da budemo sami, bićemo. Rekao sam da ćemo se, ako bude bilo potrebno, boriti noktima“, rekao je Netanjahu. Izraelski zvaničnici takođe su nastojali da umanje značaj Bajdenove izjave. Portparol IDF, Danijel Hagari, rekao je da Izrael već ima oružje koje mu je potrebno za misije koje planira. Pored bombi, Bajden je upozorio da bi i isporuka artiljerije mogla da bude stopirana u slučaju invazije na Rafu.

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/GPO/Avi Ohion

Sumnja u izraelske namere

Izrael je tvrdio da je njegova trenutna kampanja u Rafi „ograničena“, opis koji su ponovili američki zvaničnici. Ali iza kulisa ostaju sumnje u namere Izraela, saznaje CNN. Tokom sukoba, Bajdenova frustracija Netanjahuom je rasla, iako je američki predsednik javno tvrdio da je njegova podrška Izraelu nepokolebljiva.

Bajden je jasno stavio do znanja da bez obzira kojim smerom bude išao rat između Izraela i Hamasa, SAD će ostati najčvršći saveznik Izraela sve dok je on predsednik. Ipak, dogodile se se stvari preko kojih, kako se čini, Bajden nije mogao da pređe.

„Izrael nije isto što i Netanjahu“, rekao je viši savetnik Bajdena za CNN.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/RONEN ZVULUN

Rafa nije bio jedini remetilac odnosa dve države. Prema rečima Bajdenovih bliskih savetnika, ubistvo sedam radnika Svetske centralne kuhinje u Gazi, među kojima je nastradao i američki državljanin, slomilo je predsednikovo već napeto strpljenje. Nekoliko nedelja pre tragedije, Bajden je saopštio da su on i premijer krenuli ka nekoj vrsti „raskida“.

Bajden je u jedno razgovoru sa Netanjahuom upozorio da ukoliko Izrael ne promeni svoj stav po pitanju rata, SAD će razmisliti na koji način će podržati svog saveznika u sukobu. Od tog poziva, Bela kuća je pohvalila Izrael zbog preduzimanja koraka za povećanje humanitarne pomoći, uključujući otvaranje dodatnih prelaza. Ipak, Rafa je ostala kamen spoticanja.

Benjamin Netanjahu Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Zvaničnici Bele kuće nisu bili ubeđeni u planove Izraela da zaštiti civile i jasno su stavili do znanja da bi invazija na grad predstavljala humanitarnu katastrofu.

„Predsednik i njegov tim su bili jasni da SAD ne podržava veliku kopnenu operaciju u Rafi, gde se više od milion ljudi sklonilo i nemaju gde da odu. Predsednik je to javno rekao i više puta i direktno saopštio premijeru Netanjahuu“, napomenuo je Kirbi.

Kritike

Posle Bajdenovog intervjua za CNN, američki zvaničnici su naglasili da je stav Bele kuće o uslovljavanju pomoći hipotetički: SAD bi samo smanjile opremu i oružje koje su date svom dugogodišnjem savezniku.

Pročitajte još...

Ali, to nije sprečilo predsednikove kritičare da ga optuže da se odrekao Izraela. Neke demokrate takođe su izrazile kritike. Senator iz Pensilvanije Džon Feterman, nepokolebljivi pristalica Izraela, rekao je da se ne slaže sa Bajdenovim planom da obustavi neke isporuke oružja Izraelu, upozoravajući da taj potez „pokazuje Hamasu da pobeđuju u ratu“.

Senator Džon Tester rekao je: „Mislim da bi trebalo da ga (oružje) pusti“, a predsednik Senatskog odbora za spoljne poslove Ben Kardin rekao je da planira da razgovara sa zvaničnicima administracije o detaljima njihovog plana.

„Mislim da je to dobar korak napred. Mislim da moramo da uradimo još više“, rekao je senator Berni Sanders, demokratski socijalista iz Vermonta, za CNN, dodajući da je Bajdenovo upozorenje o uslovljavanju oružja „trebalo da dođe mnogo ranije“.

BONUS VIDEO Zašto je Izrael odbio primirje sa Hamasom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar