Vladimir Zelenski, Dmitrij Peskov Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO,EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Kremlj je danas saopštio kako veruje da je Evropi potrebna „nova bezbednosna arhitektura” i da će to zahtevati mnogo napora u budućnosti.

To je na novinarsko pitanje odgovorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da treba preispitati odnose Evrope sa Rusijom nakon rata u Ukrajini.

„Očigledno, zbog činjenice da se bezbednosna arhitektura Evrope brzo menja, neophodno je izgraditi novu, što će zahtevati mnogo napora u budućnosti“, rekao je Peskov novinarima, a prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je ukazao, ceo sistem međunarodnih odnosa se menja.

Peskov je napomenuo da će obnavljanje evropske bezbednosne arhitekture za Rusiju postati „predmet brige“ jer, kako je naveo, ona treba da obezbedi svoje interese u toj oblasti i usvajanje odgovarajućeg sistema bezbednosnih garancija, prenosi Izvestija.

Plan Zelenskog da okonča rat

Na pitanje novinara o „planu pobede“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata sa Rusijom, Peskov je rekao da će ga Kremlj proučiti ako bude zvanične informacije o tom planu.

„Smatramo da medijske izveštaje ne treba analizirati. Ukoliko se informacije o tome pojave u zvaničnim izvorima, mi ćemo ih, naravno, pažljivo ispitati. Postoji mnogo kontradiktornih i nepouzdanih informacija o ovom pitanju. Zbog toga smo veoma oprezni prema tome“, rekao je Peskov.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski predsednik Zelenski bi ove nedelje trebalo da predstavi plan američkom predsedniku Džou Bajdenu i njegovim potencijalnim naslednicima, Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Zelenski putuje u Sjedinjene Države gde će sutra održati govor pred članicama Generalna skupštine UN-a. Čini se da je plan, čije pojedinosti Zelenski dosad nije javno objavio, za ukrajinskog predsednika velik podsticaj u nastojanju da uveri Vašington i ostale saveznike da pruže dodatnu i još izdašniju pomoć njegovoj zemlji, kako bi se Moskva prisilila na prekid sukoba pod uslovima koji su prihvatljivi Kijevu.

Rusija optužuje Ukrajinu za ubijanje civila u napadima na Kursk

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova danas je objavilo da je za vreme sedmonedeljnog napada Ukrajine na zapadnu rusku regiju Kursk ubijeno najmanje 56 civila, a ranjeno ih je 266.

PROČITAJTE JOŠ:

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnjih poslova rekao je da se Ukrajina pridržava međunarodnoga humanitarnog prava i da ne gađa civile u sklopu upada u regiju Kursk.

BONUS VIDEO: Vojni analitičar otkrio koja je najveća strategijska greška koju je napravio Zelenski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare