Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

Ivanka Tramp moraće da svedoči u sudskom slučaju poslovne prevare koji se vodi protiv njenog oca i braće, presudio je njujorški sudija.

Prethodno je Ivanka nastojala da ne zauzme stav, tvrdeći da se iselila iz grada i da je istupila iz Tramp organizacije, ali sudija Artur Engoron rekao je da ona i dalje održava veze s Trampovim poslovima, kao i nekretninama u Njujorku.

Sudija je već presudio da je bivši predsednik SAD Donald Tramp precenio vrednosti svojih nekretnina kako bi osigurao povoljne kredite.

Suđenje Trampu fokusirano je na šest drugih tvrdnji iznesenih u tužbi, uključujući falsifikovanje poslovnih zapisa, prevaru u osiguranju i zaveru.

Optuženi negiraju navode, a tužioci ipak smatraju da Ivanka Tramp ima važne informacije koje treba da podeli o slučaju.

U svojoj presudi u petak, sudija Engoron stao je na stranu tužilaca, napisavši: „Gospođa Tramp je očigledno iskoristila privilegiju da posluje u Njujorku“.

On je citirao dokumente koji pokazuju da ona još uvek ima vlasničke ili upravljačke veze s nekim preduzećima u Njujorku, te da još uvek poseduje i stanove na Menhetnu.

Advokati Ivanke Tramp tvrdili su da ona nema zakonsku osnovu za svedočenje, budući da je istupila iz Trampove organizacije još 2017. i preselila se na Floridu.

Istovremeno, državni advokati tvrde da je Ivanka bila ključni učesnik u nekim događajima koji se ispituju u predmetu, piše BBC.

Inače, tužbu za građansku prevaru protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenula je njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms, koja je demokrata.

Džejms traži 250 miliona dolara kazni i strogih ograničenja za poslovanje Trampovih.

Donald Tramp, favorit za republikansku nominaciju na izborima 2024., odbacio je slučaj kao „politički motivisan i lažiran“.

***

BONUS VIDEO: Tramp i ostali optuženi u slučaju Džordžija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar