Italija, Albanija, smeštaj za migrante Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia

Italija je započela sprovođenje kontroverznog dogovora sa Albanijom, prebacujući migrante morem u centre pod upravom italijanskih vlasti, što je prvi takav slučaj među zemljama Evropske unije. Ova inicijativa je deo petogodišnjeg sporazuma potpisanog krajem 2023. između vlade desničarke Đorđe Meloni i albanske vlade, u cilju smanjenja pritiska migranata na Italiju.

Prva grupa migranata, njih 16, koji su presretnuti u međunarodnim vodama, prebačena je patrolnim brodom italijanske mornarice sa ostrva Lampeduze ka Albaniji. Plan je da migranti budu smešteni u dva centra u Albaniji, gde će čekati obradu svojih zahteva za azil u EU, umesto da ostanu na italijanskoj teritoriji.

Ovaj sporazum izazvao je kritike, posebno zbog uslova u centrima, kao i zbog toga što tretira migrante kao „administrativno zadržane“, što mnogi vide kao kršenje ljudskih prava. Glavna italijanska opoziciona partija, Demokratska stranka, predvođena Eli Šlajn, osudila je vladu zbog trošenja milijarde evra u pet godina na ovaj program, umesto da se sredstva usmere na osnovne potrebe građana.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim sporazuma sa Albanijom, Italija je zaključila sličan dogovor sa Tunisom, koji uključuje ekonomsku pomoć u zamenu za pojačanu kontrolu migranata, i obnovila sporazum sa Libijom iz 2017. godine, što takođe izaziva kontroverze zbog saradnje sa libijskom Obalskom stražom u zaustavljanju migracija.

Ovo pitanje bi moglo postati tema na nadolazećem samitu EU, gde bi se raspravljalo o mogućnosti proširenja ovakvih centara van teritorije EU, čime bi se migranti slali u zemlje izvan evropskog bloka, kao deo šire politike povratka ilegalnih migranata.

BONUS VIDEO: Luka Kos o nasilnim praksima policije prema migrantima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare