Salvatore Toto Rina Foto: EPA-EFE/ANSA

Sin poznatog mafijaškog šefa Koza Nostre izazvao je bes u sicilijanskom gradu Korleone nakon što je na društvenim mrežama napisao poruku koja je protumačena kao napad na italijansku državu.

Na Feragosto, omiljeni nacionalni praznik naroda u Italiji, koji se obeležava 15. avgusta, Salvuća Đuzepe Salvatore Rina, jedan od sinova Salvatorea “Totò” Rine, poželeo je svojim pratiocima na društvenim mrežama “srećan praznik” iz „Ulice Skorsone 24, Korleone, Italija”.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova adresa je bila dom porodice Rina dugi niz godina, ali je 2018. godine ime ulice promenjeno u Ulica Teranova u znak počasti anti-mafijaškom sudiji Ćezareu Teranovi, koji je 1979. godine ubijen u zasedi koju je organizovao mafijaški šef iz Korleonea Lučiano Liđio.

Promenu imena ulice su naložili komesari Ministarstva unutrašnjih poslova koji su tada upravljali Korleoneom – poznatim iz knjige i filmske trilogije “Kum” – nakon što je gradska uprava bila raspuštena zbog infiltracije mafije.

Valter Ra, koji je izabran za gradonačelnika Korleonea u junu, opisao je ovaj incident i objavu kao “kukavičku”, dok je ponovio da je grad ostavio svoju mračnu prošlost iza sebe. “Nećemo to dozvoliti,” rekao je za italijanske medije, prenosi The Guardian.

“Okrenuli smo novu stranicu, niko nas neće vratiti unazad.”

Rina je kasnije izmenio objavu, tako da je ostavio samo „Ulica Skorsone”.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Podsetimo, njegov otac Totò Rina je preminuo u zatvoru 2017. godine. Nadimak “Zver” je stekao zbog verovanja da je naredio više od 150 ubistava, uključujući ubistvo 13-godišnjeg dečaka koji je rastvoren u kiselini. Takođe je naredio ubistva anti-mafijaških sudija Điovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Njegov treći sin se vratio da živi u Korleoneu 2023. godine nakon što je odslužio gotovo devet godina zatvora zbog mafijaških aktivnosti, pranja novca i iznude. Bivša administracija Korleonea pokušala je da ga protera kao meru zaštite grada od “loše reputacije”.

Sadašnji lideri grada su u saopštenju povodom objave Salvuća Rine rekli: “Iako ne želimo da dajemo dodatnu vidljivost onima koji je periodično traže, čvrsto se distanciramo od takvih izjava i čvrsto osuđujemo takvo bahato ponašanje, koje zvuči kao nepristojan napad na državu i institucije. Izjave Rine mlađeg samo dodatno naglašavaju negativnu i izvitoperenu sliku Korleonea, narušavajući napore koje zajednica ulaže svakodnevno da se oslobodi reputacije povezane sa mafijom i kriminalom. Korleone nije mafija. Korleone je istorija, kultura, sloboda, ali iznad svega Korleone je legalnost, sve osobine koje sumnjivi likovi nikada neće moći da potkopaju.”

Rina je 2016. godine napisao kontroverznu knjigu “Riina Family Life”, koju mnoge knjižare nisu želele da prodaju.

Totò Rina je imao još troje dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare