Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden ljutito je kritikovao istragu koja je otkrila da je pogrešno rukovao strogo poverljivim podacima i rekao da se mučio da se priseti ključnih životnih događaja.

„Pamćenje mi je dobro, nemam problema s njim“, rekao je Bajden na iznenadnom brifingu za novinare juče uveče. Obrušio se na tvrdnju da se ne može setiti kada mu je sin umro, rekavši: „Kako se, dovraga, usuđuje to reći?“

Istraga je pokazala da je Bajden namerno zadržao i otkrio poverljive datoteke, ali je odlučeno da ga se neće optužiti.

Nije se sećao kad mu je umro sin

Posebni tužilac Ministarstva pravosuđa Robert Hur utvrdio je da je Bajden nepropisno čuvao poverljiva dokumenta koji se odnose na vojsku i spoljnu politiku u Avganistanu nakon što je služio kao potpredsednik SAD.

U Hurovom izveštaju, koji je s 81-godišnjim američkim predsednikom pričao preko pet sati u sklopu istrage, navodi se da se Bajden nije sećao, niti otprilike kad mu je umro sin Bo.

Kad je Ured posebnog tužitelja intervjuisao Bajden, navodi se u izveštaju, predsednik se „nije sećao kada je bio potpredsednik, zaboravivši prvog dana intervjua kada mu je završio mandat („ako je to bilo 2013. – kada sam prestao biti potpredsednik?“), i zaboravivši drugog dana intervjua kada mu je započeo mandat („2009., jesam li još uvek potpredsednik?“)“.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden se oštro obrušio na to prilikom brifinga.

„Iskreno govoreći, kad su mi postavili to pitanje, pomislio sam da se to njih uopšte ne tiče. Ne treba me niko podsjećati kada je on (op.a. Bo Bajden) preminuo“, rekao je američki predsednik. Dodao je da je bio vrlo okupiran i usred rešavanja međunarodne krize kada je odgovarao na pitanja posebnog tužitelja između 8. i 9. oktobra prošle godine, baš kada je Hamas napao Izrael.

Poverljivi dokumenti pronađeni u kancelariji i rezidenciji

Među dokumentima se nalazi rukom pisan dopis namenjen tadašnjem predsedniku Baraku Obami iz 2009. u kojem se izražava protivljenje planiranom porastu broja vojnika u Avganistanu kao i rukom pisane beleške o obaveštajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbednosti.

Bajden je piscu svojih memoara, kad su u februaru 2017. razgovarali u iznajmljenoj kući u Virdžiniji, rekao da je „upravo pronašao sve poverljive stvari na donjem spratu“, prema izveštaju, u kojem se tvrdi da bi taj razgovor bio najbolji dokaz za podizanje optužnice protiv predsednika.

Članovi Bajdenovog pravnog tima su pronašli poverljive dokumente u uredu Bajdenovog think tanka u Vašingtonu i u njegovoj rezidenciji u Vilmintonu u saveznoj državi Delaware.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar