Kruzer Ikona mora Foto:Marco BELLO / AFP / Profimedia

Najveći svetski kruzer "Ikona mora" isplovio je iz Majamija na Floridi na svoje prvo putovanje, ali ekologe brine emisija metana sa tog broda.

Kruzer dugačak 365 metara ima 20 paluba i može da primi do 7.600 putnika. U vlasništvu je Rojal karibien grupe, preneo je BBC.

Kruzer Ikona mora Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Brod ide na sedmodnevno putovanje tokom kojeg će turisti obići karipska ostrva. Izgrađen je u brodogradilištu u Turkuu u Finskoj, registrovan na Bahamima i ima sedam bazena i šest tobogana.

Kruzer Ikona mora Foto:Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Izgradnja kruzera je koštala dve milijarde dolara, a ima i više od 40 restorana, barova i salona. Ekolozi upozoravaju da će brod na tečni prirodni gas (LNG) ispuštati štetni metan u vazduh.

Iako LNG sagoreva čistije od tradicionalnih brodskih goriva kao što je mazut, postoji rizik da gas „pobegne“, uzrokujući curenje metana u atmosferu.

Kruzer Ikona mora Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Metan je mnogo jači gas koji ima efekat staklene bašte od ugljen-dioksida.

„To je korak u pogrešnom pravcu“, rekao je Brajan Komer, direktor Pomorskog programa u Međunarodnom savetu za čist transport (ICCT).

Kruzer Ikona mora Foto:

Početkom nedelje, ICCT je objavio izveštaj u kojem se tvrdi da su emisije metana iz brodova na LNG veće od pretpostavljenih trenutnih propisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar