Foto: Shutterstock

Trojica mladića koji su osuđeni na smrt zbog učešća u antivladinim demonstracijama neće biti pogubljena, jer je Vrhovni sud naložio da im suđenje bude ponovljeno.

To je danas medijima potvrdio branilac jednog od osuđenih demonstranata Babak Paknija, a odluka Vrhovnog suda doneta je nakon što je haštag protiv izvršenja smrtne kazne koristilo više od sedam miliona ljudi, prenosi BBC.

Amirhosein Moradi, Mohamad Radžabi i Saed Tamdžidi, za koje se navodi da su stari između 20 i 30 godina, u novembru prošle godine učestvovali su u masovnim demonstracijama koje su širom Irana održane nakon odluke vlade da poveća cene benzina.

Amnesti internešenal je tada objavio da je u demonstracijama ubijeno više od 300 ljudi, a na hiljade ih je uhapšeno.

Usled pogoršanja situacije u zemlji nakon pandemije koronavirusa i sankcija Sjedinjenih Država, iranske vlasti pokušavaju da spreče izbijanje novih anti-vladinih protesta, poput onih koji su se dogodili novembra prošle godine, navela je agencija Rojters

Procenjuje se da je u ovim protestima, najnasilnijim još od revolucije iz 1979. godine, nekoliko stotina ljudi izgubilo život.

Prošlog četvrtka iranske bezbednosne snage upotrebile su suzavac kako bi rasterale demonstrante u gradu Behbahan na severozapadu zemlje, koji su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo ekonomskim problemima, ali i protest protiv smrtnih kazni izrečenih trojici muškaraca.

U toku prošle nedelje je heštag na farsiju protiv egzekucije objavljen na tviteru milionima puta, a portparol iranske vlade je povodom toga, u komentaru koji je napisao za jedan nacionalni dnevni list, rekao da tvitovi predstavljaju akciju građana koji žele da se čuje njihov glas.

Po broju izvršenih smrtnih presuda Iran je na drugom mestu na svetu, posle Kine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar