Iran negirao da je poslao balističke rakete Rusiji Foto: Handout / AFP / Profimedia

Iran je negirao slanje oružja Rusiji za korišćenje u ratu u Ukrajini nakon izveštaja u kojem su citirani američki i evropski zvaničnici koji tvrde da je Islamska Republika Moskvi dostavila balističke projektile kratkog dometa.

Rečeno je da se izveštaji, koji su se prvi put pojavili u petak u Vol strit džurnalu, temelje na dokazima koje su američki zvaničnici dali evropskim saveznicima.

Administracija predsednika Džoa Bajdena prethodno je zapretila Teheranu „oštrim odgovorom“ ako nastavi sa slanjem takvog oružja Moskvi nakon što je Rojters prošlog meseca izvestio da Iran navodno planira isporučiti stotine balističkih projektila Fath 360 kratkog dometa Rusiji.

Međutim, iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da Iran nije dostavio oružje nijednoj strani sukoba u Ukrajini i pozvala je druge nacije da prestanu to da čine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Stoga, ne samo da se Iran suzdržava od učestvovanja u takvim akcijama, nego takođe poziva druge zemlje da prestanu isporučivati ​​oružje stranama uključenim u sukob. Stav Irana vis-a-vis ukrajinskog sukoba ostaje nepromenjen. Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob – što dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre – nehumano“, naveli su iz iranske misije.

Američki i evropski zvaničnici ranije su optuživali Iran da je Rusij snabdeo velikim količinama bespilotnih letjelica, a ruska vojska je često primećena kako koristi bespilotne letjelice koje su vrlo slične iranskoj liniji Šahed..

Iranski zvaničnici ranije su priznali slanje ograničenog broja bespilotnih letjelica u Rusiju mesecima pre rata, ali su izjavili da u prvoj godini sukoba nisu postignuti novi dogovori.

BONUS VIDEO: Dimitrije Milić: Količina vojne opreme koju je Srbija poslala Ukrajini je značajnija nego neuvođenje sankcija Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare