Izrael-Iran Foto: Shutterstock

Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac, javlja Džeruzalem post.

Izraelski list navodi da je poruka Irana preneta Izraelu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

„Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael,” rekao je Kac, dodajući da „svet treba da traži cenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme.“

Zašto se očekuje iranski napad?

Iran je obećao da će se osvetiti za smrt Ismaila Hanijea, visokog vođe Hamasa koji je ubijen u Teheranu, nakon što su on i drugi lideri militantnih grupa koje podržava Iran prisustvovali inauguraciji novog iranskog predsednika.

Izraelski lideri nisu hteli da potvrde ili demantuju da li njihova zemlja stoji iza proboja iranske odbrane, ali su iranski lideri i zvaničnici Hamasa odmah okrivili Izrael i obećali odmazdu.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izdao je naređenje Iranu da direktno udari Izrael, prema trojici iranskih zvaničnika upućenih u naredbu.

A portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanan rekao je u ponedeljak da „Teheran nije zainteresovan za eskalaciju regionalnih sukoba, ali je potrebno kazniti Izrael“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare