Foto: AP/video

"Indija je sada na Mesecu", srećno je uzviknuo indijski premijer Narendra Modi, obraćajući se prisutnima u kontrolnoj sobi ISRO-a. On je čestitao osoblju u kontrolnoj sobi i ostalim Indicima na ovom značajnom dostignuću, a evo šta se sada dešava sa svemirskom letelicom "Čandrajan-3".

Prvo, letelica će sačekati nekoliko sati da se lunarna prašina potpuno slegne.

Nakon toga, paneli na jednoj od njegovih strana će se otvoriti i rampa će biti raspoređena tako da „Pragiaan“, Mesečev rover, može da sklizne na površinu.

Zatim će lutati oko kamenja i kratera na Mesecu, prikupljajući ključne podatke i fotografije koje će poslati nazad na Zemlju radi analiza.

Indija Foto:Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Svemirska letelica i rover nose pet naučnih instrumenata koji će pomoći da se otkriju „fizičke karakteristike površine Meseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti kako bi se proučavalo šta se dešava ispod površine“.

Datum sletanja je takođe pažljivo odabran kako bi se poklopio sa početkom lunarnog dana – što je jednako 28 zemaljskih dana – jer će baterijama svemirske letelice i rovera biti potrebna sunčeva svetlost da bi mogle da se pune i funkcionišu, piše BBC.

Pročitajte još...

Indija je tako postala prva zemlja koja je uspela da uspešno prizemlji svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Ova azijska država je neočekivano dobila šansu da zlatnim slovima ispiše istoriju istraživanja svemira nakon što je Rusija u sličnom pokušaju u subotu izgubila kontakt sa letelicom Luna 25, a u nedelju, 20. avgusta, saopštila da se srušila na Mesec.

BONUS VIDEO Najjači udar na Zemlju iz svemira, dan kada se tresao Sibir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar