Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

"Imali smo neke slučajeve gde su roditelji ispisivali imena svoje dece na nogama i stomaku“, rekao je za CNN dr Abdul Rahman Al Masri, šef hitne pomoći bolnice Al-Aksa u Gazi. Upravo ova bolnica je preplavljena ranjenima, a veliki broj njih su deca. Stravični podaci iz Pojasa Gaze ukazuju na to da je oko 1.800 dece stradalo u raketnim napadima od 7. oktobra, a sada su otkriveni jezivi načini na koje roditelji pokušavaju da ih identifikuju.

Doktor Al Masri je rekao da su roditelji zabrinuti da bi se „bilo šta moglo desiti“ i da niko neće moći da identifikuje njihovu decu.

„To znači da osećaju da su meta u svakom trenutku i da mogu biti povređeni ili ubijeni“, dodao je Al Masri.

Crno mastilo je mali znak straha i očaja koje osećaju roditelji u gusto naseljenoj enklavi dok Izrael nastavlja da granatiranje u znak odmazde za napade Hamasa 7. oktobra.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

„Ono što smo danas primetili je da mnogi roditelji pišu imena svoje dece na nogama kako bi mogli da budu identifikovani nakon vazdušnih napada i ako se izgube. Ovo je novi fenomen koji je upravo počeo u Gazi“, kažu iz bolnice.

Tokom poslednje dve nedelje, na stotine dece je izvučeno iz ruševina zgrada koje su pogođene vazdušnim napadima u jednom od najgušće naseljenih mesta na svetu, a mnoga od njih su postala neprepoznatljiva zbog svojih povreda.

U međuvremenu, u bolnici ponestaje lekova, vode i struje, dok stotine povređenih Palestinaca i dalje traže lečenje, rekli su za CNN lekari i zdravstveni radnici u Gazi.

Izrael Palestina rat Foto:Belal Khaled / AFP / Profimedia

„Nemoguće je da bilo koja bolnica na svetu primi ovoliki broj povređenih. Za ove povrede nema mesta ni bolničkih kreveta. Povređeni su na vratima operacionih sala i jedni na drugima, svaki čekajući svoj red za operaciju“, pričaju neutešni lekari.

Strah od opsade

Izrael je najavio „potpunu opsadu“ Gaze pre dve nedelje kao odgovor na napad Hamasa, bombardujući enklavu i onemogućivši celokupnom stanovništvu pristup hrani, vodi i struji.

Najmanje 1.400 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadu Hamasa, najgorem masakru Jevreja od Holokausta, a više od 200 je zarobljeno u Gazi.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

Broj poginulih u Gazi od 7. oktobra porastao je na više od 4.650 sa više od 14.245 ranjenih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja, gde polovinu od 2,2 miliona stanovnika čine deca.

Bolnice su se od tada suočile sa ogromnim izazovima, od zbrinjavanja ogromnog broja povređenih, do pristupa medicinskim potrepštinama koje spašavaju živote dok bombe padaju, a generatori ostaju bez goriva.

Kamionima prve pomoći je dozvoljeno da uđu u Gazu iz Egipta tokom vikenda, ali ništa ni blizu onoga što je potrebno, kažu humanitarne grupe.

„To je samo mali početak i daleko od dovoljnog“, navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije.

Izrael Palestina rat Foto:ashraf amra / AFP / Profimedia

U nedelju je agencija UN koja pomaže palestinskim izbeglicama upozorila da će njene rezerve goriva ponestati za tri dana.

Izrael je više puta upozoravao stanovnike da se evakuišu iz severnog dela Gaze uoči očekivanog kopnenog upada izraelske vojske.

POGLEDAJTE JOŠ:

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je izraelska vojska u petak izdala tri naređenja za evakuaciju bolnice Al Kuds, koja leči više od 400 pacijenata i pruža sklonište za oko 12.000 raseljenih civila.

„Nemamo sredstva da ih bezbedno evakuišemo. Većina pacijenata je sa kritičnim povredama“, rekao je portparol Nebal Farsakh za CNN.

Farsak je rekao da su 24 bolnice, uključujući Al-Kuds, pod pretnjom da će „biti bombardovane svakog trenutka zbog izraelskih naređenja za evakuaciju“.

Sve najnovije informacije sa Bliskog istoka možete pratiti u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar