Foto: REUTERS/Balima Boureima, Profimedia

Puč u Nigeru zabrinjavajuć je za svet, ne samo jer je došlo do svrgavanja prvog demokratskog predsednika u zemlji koja je nestabilna i siromašna, već i zbog prirodnih bogatstava Nigera kod kojih zavise mnogi. Niger je jedan od najvećih svetskih proizvođača uranijuma i veliki izvoznik nafte. Ovo znači da će sem bezbednosnog faktora i novog potencijalnog rata, puč imati i druge opipljive posledice.

Državni udar, sedmi u zapadnoj i centralnoj Africi za tri godine, potresao je region Sahela, jedan od najsiromašnijih na svetu. S obzirom na bogatstvo uranijuma i nafte i njegovu ključnu ulogu u ratu sa islamističkim militantima, Niger ima veliki značaj za SAD, Evropu, Kinu i Rusiju.

Bazum, koji je u kućnom pritvoru, tvrdi da ga drže kao taoca i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne „obnavljanju ustavnog poretka”.

Foto:SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bazum je demokratski izabran pre dve godine i na zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Vojna pretnja bloka izazvala je strah od daljeg sukoba u regionu koji se već bori protiv smrtonosne islamističke pobune koja je ubila hiljade i primorala milione da pobegnu.

Svaka vojna intervencija mogla bi biti komplikovana jer su hunte u Maliju i Burkini Faso obećale da će stati u odbranu Nigera ako bude potrebno, rekavši da će se svaka vojna intervencija protiv novih vojnih vladara u Nigeru smatrati „objavom rata“.

Foto:SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia;Alexander Kazakov / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

Bogatstva Nigera

Niger je, inače, siromašna i nestabilna zemlja, ali ima brojna bogatstva. Prema određenim procenama, više od deset miliona ljudi u Nigeru živi u ekstremnom siromaštvu, a do malog stepena oporavka došlo je 2022. godine.

Sve to je sada ugroženo kada je izveden puč, što je dovelo do dodatne nestabilnosti u zemlji i regionu.

Naime, Niger je jedan od najvećih proizvođača uranijuma na svetu. Pored toga, podaci ukazuju na to da crpi oko 20.000 barela nafte dnevno, a ima i rudnike zlata.

Foto: Shutterstock

Iako se zasada crpi određena količina nafte, pretpostavlja se da Niger ima oko milijardu barela rezervi sirove nafte, što može da dovede do ozbiljnih prihoda za zemlju, ali je puč sve ugrozio.

Stručnjaci smatraju i ozbiljno upozoravaju da bi ovaj puč mogao da poremeti planove Nigera da postane najveći regionalni proizvođač nafte.

A onda je tu i uranijum.

Foto: Vladislav Mitić

Niger je 2022. godine proizveo 2020 tona uranijuma, nešto više od četiri odsto svetske proizvodnje, što znači da je ova zemlja vodeći izvoznik uranijuma za Evropsku uniju.

Prema podacima Svetske banke, Niger najviše izvozi uranijum i zlato, a ova zemlja je sedmi najveći proizvođač uranijuma na svetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Agenciji za snabdevanje Euratoma, komunalne kompanije iz EU su 2021. godine kupile 2905 tona uranijuma proizvedenog u Nigeru. To je predstavljalo nešto više od 24 odsto uvoza uranijuma u ​​EU, čime je Niger neznatno ispred Kazahstana kao vodeći izvor uranijuma u ​​EU.

Francuski mediji navode da Niger isporučuje 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj. Uranijum iz Nigera snabdeva 50 odsto nuklearki u Francuskoj koje proizvode struju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare