Donja Jablanica Foto: Planinarsko društvo Prenj-Glogošnica preuzeto sa Klix.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Džazire je kazao kako je, prema nepotvrđenim informacijama, 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona u ovoj državi.

On je naveo kako su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

“Tražićemo pomoć i međunarodne zajednice, te drugih država”, dodao je on za Al Džaziru.

Oružane snage BiH biće angažovane u punom kapacitetu kako bi pomogle stanovništvu poplavljenih područja, rekao je za Avaz ministar Helez. Najteža situacija je u opštini Jablanica.

Kiseljak Foto: Elvis BARUKCIC / AFP / Profimedia

– Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati inženjerijske jedinice. Dole će biti upućen i helikopter, jer treba da evakuišemo jedno dete koje su izvukli iz neke ruševine. Ima poplava, odrona, uputili smo i zahtev EUFOR-u da nam pomogne – kazao je Helez za Avaz.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, broj poginulih u poplavama i odronima u Jablanicu je porastao na preko 10 osoba, a prema informacijama „Avaza“, najmanje 15 je mrtvih.

Informacije o broju žrtava MUP HNK još nije zvanično potvrdio. Kako saznaju bosanski mediji, u akciju potrage i spasavanja su se pored vojnika Oružanih snaga BiH uključili i britanski specijalci koji su bili na obuci u BiH.

Klix.ba saznaje i da će u toku dana biti održana hitna sednica Veća ministara BiH.

Obilne padavine u protekla 24 sata izazvale su velike probleme na području bosanskohercegovačkih opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

Opširnije o poplavama u regionu možete pročitati u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare