Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Tela šest talaca izvučena su iz Pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska, dodajući da su ubijeni neposredno pre nego što su izraelske snage stigle do njih.

Šest tela pronađeno je u podzemnom tunelu u blizini Rafa na jugu Pojasa Gaze i prebačeno u Izrael, objavila je izraelska vojska na Telegramu. Svih šestoro su oteti tokom terorističkog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra prošle godine, saopštila je vojska. Prema rečima vojnog portparola, ubili su ih oni koji su ih zarobili, neposredno pre nego što su njihova tela pronađena.

PROČITAJTE JOŠ:

Među ubijenima je bio i američki državljanin

IDF je identifikovao taoce kao Karmel Gat, Eden Jerušalmi, Herš Goldberg-Polin, Aleksander Lobanov, Almog Sarusi i narednik Ori Danino. Portparol kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je početna procena da su ih „brutalno ubili teroristi Hamasa malo pre nego što smo stigli do njih“.

Nakon potvrde smrti Goldberg-Polina, američkog državljanina, američki predsednik Džo Bajden rekao je da je „ogorčen“ zbog ovih vesti. 

„Svi su oteti 7. oktobra i ubijeni od strane terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze“, objavio je IDF. U saopštenju se dodaje da su njihove porodice već obaveštene.

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Bajden je u izjavi rekao da je Herš „bio među nedužnima koji su brutalno napadnuti na muzičkom festivalu za mir u Izraelu 7. Oktobra“.

„Izgubio je ruku pomažući prijateljima i strancima tokom divljačkog masakra Hamasa. Tek je napunio 23 godine. Planirao je da putuje svetom. Upoznao sam njegove roditelje, Džona i Rakel. Bili su hrabri, mudri i postojani, iako su izdržali nezamislivo“, rekao je Bajden.

Goldberg-Polin i njegovi prijatelji sakrili su se u malom skloništu kada je počeo napad Hamasa. Kada su počeli da bacaju granate u bunker, on im je pomagao da izađu, usred čega mu je raznesena ruka, ispričao je njegov prijatelj.

Inače, roditelji ovog momka, koji je imao samo 23 godine, su imigrirali i SAD-a u Izrael, a tokom ovih, skoro godinu dana od kada su oteti, često su se javno oglašavali. Sretali su se sa američkim predsednikom, papom Frankom i drugima, a obratili su se i UN-u tražeći oslobađanje svih talaca.

Izraelska vojska pokrenula je kampanju u Gazi kako bi uništila Hamas, kao odgovor na napad 7. oktobra, tokom kojeg je oko 1200 ljudi ubijeno, a 251 osoba je uzeta za taoca. Od tada je u Gazi poginulo više od 40.530 ljudi, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva pod kontrolom Hamasa.

Američki, egipatski i katarski posrednici pokušavaju da učestvuju u dogovoru o prekidu vatre prema kojem bi Hamas oslobodio preostalih 97 talaca, u zamenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Ko su ostali taoci koji su sada pronađeni mrtvi

Pored gore pomenutog američkog državljanina čije je telo nađeno, bilo je još njih petoro. 

Eden Jerušalmi imala je 24 godine, rođena u Tel Avivu, a učila je kako bi postala instruktorka pilatesa. Kada je Hamasov početni raketni napad aktivirao sirene za vazdušni napad, poslala je video svojoj porodici, rekavši da napušta zabavu. Tokom napada, zvala je policiju i bila u kontaktu sa svojim sestrama tokom naredna četiri sata. Poslednja poruka jednoj od sestara glasila je: “Uhvatili su me”. 

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Karmel Gat je bila terapeutkinja iz Tel Aviva, koja je imala 40 godina. Boravila je sa svojim roditeljima u kibucu Beri, jednoj od najteže pogođenih zajednica, kada su militanti upali u njihov dom i oteli je u zoru 7. oktobra. Njeni roditelji su poginuli u napadu.

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Aleksander Lobanov je bio oženjen otac dvoje dece, dvogodišnjeg deteta i petomesečne bebe koja je rođena dok je bio u zatočeništvu. Takođe je otet sa muzičkog festivala, gde je radio kao menadžer bara.

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Almog Sarusi opisan je kao „živahna, pozitivna osoba koja je volela da putuje po Izraelu u svom belom džipu sa gitarom.“ Bio je na muzičkom festivalu sa svojom devojkom, koja je poginula u napadu.

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Ori Danino rođen je u Jerusalimu, a bio je najstariji od petoro braće i sestara i planirao je da studira elektroinženjerstvo. Imao je 25 godina. 

Hamas taoci Foto:Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar