Požar u Žrnovici, Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Požar koji gori u blizini Splita približio se večeras kućama u mestu Donje Sitno, a za sada nisu u opasnosti kuće u susednom mestu Žrnovnici, javio je Jutranji list.

Gore maslinjaci, a meštani seku stabla oko kuća pomoću motornih testera.

Stiže pomoć iz cele Hrvatske, a u Donje Sitno upućene su dodatne snage za gašenje požara.

„Požar je i dalje aktivan, u jednom predelu se širi, na terenu je trenutno oko 160 vatrogasaca koje čeka duga noć“, rekli su vatrogasci.

Na terenu su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban.

Zbog požara je na putu Žrnovnica-Tugare (ŽC6142) saobraćaj u prekidu, a koristi se obilaznica preko Jadranske magistrale (DC8) Omiš-Split, saopštio je Hrvatski auto klub (HAK).

Požar se preko brda Perun širi i na Podstranu.

U gašenju požara na podrčjima u blizini Splita učestvuju četiri kanadera i oko 160 vatrogasaca, pored lokalnih vatrogasaca, saopšteno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kako se navodi, dodatno su upućeni i vatrogasci iz Zadra, Splita i Šibenika, kao i iz Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije i grada Zagreba.

Iz vatrogasne službe je saopšteno da u požaru nije oštećena nijedna kuća.

Nije bilo zvanične evakuacije, a nagorela su dva vatrogasna vozila, prenosi portal Indeks.hr.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak istakao je da su pomoć došli vatrogasci “iz cele Dalmacije“.

„Došao sam da pružim podršku ovim ljudima koji se bore da zaštite kuće. Izgleda kako su u tome uspeli ovdje u Žrnovnici, a sada se bore da se požar ne proširi i dalje. Nadam se da će u tome uspeti i zaštititi kuće, građane i prirodu“, rekao je Puljak.

Do velikog požara došlo je jutro nakon udara munja na više lokacija na splitskom području, a vatra se u jednom trenutku približila raketnoj bazi Žrnovica.

Snažno grmljavinsko nevreme zahvatilo je malo pre ponoći i Šibensko-kninsku županiju, gde su takođe munje na priobalju izazvale nekoliko požara, ali su ih vatrogasci brzo ugasili, preneo je HRT.

Na kninskom području bilo je povremenih kratkih prekida napajanja struje.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar