Zlatko Trobonjača Foto: N1

Poznati hrvatski imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Zlatko Trobonjača govorio je o novom omikron soju koronavirusa, vakcinama i imunitetu kod ljudi i otkrio koje osobe imaju najmanje šanse da se razbole od koronavirusa.

Naglasio je da su najviše zaštićeni oni koji su preboleli virus, a zatim se vakcinisali.

Pročitajte još:

„Najbolji imunitet imaju one osobe koje su prebolele koronu i koje su se nakon toga vakcinisale. Oni su razvili tzv. „super imunitet“. Iza njih su oni koji su primili buster dozu, a onda dolaze oni koji su se vakcinisali sa dve doze“, kaže dr. Trobonjača.

Uprkos vakcinaciji još uvek se dešava da 20-tak odsto obolelih umre, iako su se vakcinisali sa dve doze, dešava se da obole, razviju tešku kliničku sliku i na kraju umru. Imunolog naučno objašnjava zbog čega do toga dolazi.

„Prvo i osnovno je da vakcine nisu 100 odsto učinkovite, nego su protiv 95 odsto. Dakle, već tu imate pet odsto onih koji neće razviti dovoljni imunitet. Dalje, nakon što je došao delta soj, učinkovitost vakcina je pala na 80 odsto. Dakle, tu imamo 20 odsto onih koji neće razviti imunitet. Dalje, protokom vremena imunitet gubi na snazi i sa 80 pada na 50 odsto, i tu dobijate 50 odsto onih koji će se, kada im padne imunitet od vakcina, zaraziti se koronom, ukoliko se na vakcinišu trećom dozom. I na kraju ogromna većina od 20 odsto onih koji umiru od korone, a vakcinisali su se, otpada na stare ljude koji imaju teške hronične bolesti, onkološke bolesti, koji su u velikoj meri imunokompromitirani i koji zbog tog svog osnovnog oboljenja, nisu vrlo verovatno ni razvili dovoljni imunitet nakon vakcinacije“, naveo je Trobonjača.

vakcina rpotiv korone
Foto: Shutterstock

On navodi da zemlje koje imaju visok procenat imunizovanih osoba, ne treba da se plaše omikron varijante.

„Istini za volju, omikron još uvek i nije došao u velikoj meri u Hrvatsku. Tek treba da dođe i ne zanosim se mišljenjem da će nas on zaobići. Vrlo veroatno će se, u većoj meri pojaviti u januaru. Pa vidite šta se događa u drugim evropskim državama. Tamo se omikron širi, ali su hospitalizacije drastično niže, od onih koje su donosili prethodni virusi, počevši od vuhanskog, britanskog, indijskog“, rekao je dr. Trobonjača.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar