Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dopisnik hrvatskog Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj ocenio je danas da su prenaglašena strahovanja od jačanja krajnje desnih stranaka na ovonedeljnim izborima za Evropski parlament (EP).

Grupi novinara iz Srbije, koji su u Briselu povodom izbora za EP, Paljokaj je izrazio očekivanje da će u novom sazivu zakonodavnog tela EU biti najmanje 500 od 720 poslanika koji se ne mogu smatrati krajnje desnim.

Paljokaj, dopisnik više medija iz Brisela, kazao je i da bi od jačanja krajnje desnice u EP veći problem za EU bio potencijalni dolazak tih stranaka na vlast u članicama Unije narednih godina, čime bi te ideje ojačale u Evropskom savetu, koji čine šefovi država ili vlada.

Novinarima iz Srbije koji u Briselu borave u okviru projekta Puls Evrope – medijske posete EU, Paljokaj je ukazao i da desna grupa u EP Evropski konzervativci i reformisti, kojoj pripada i stranka Braća Italije premijerke Đorđe Meloni, nije protiv Evropske unije.

„Ta grupa (Evropski konzervativci i reformisti) je nastala odvajanjem od Evropske narodne partije (EPP) jer su se njeni članovi protivili federalizaciji Evropske unije. Oni nisu protiv Evropske unije, već protiv davanja većih ovlašćenja Uniji na račun država članica“, rekao je Paljokaj.

Paljokaj je kazao i da je uočljiva razlika između stavova koje Đorđa Meloni iznosi danas i onih tvrđih po kojima je bila poznata pre nego što je postala premijerka u oktobru 2022. godine.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli 6. juna u Holandiji, a završavaju se sutra u Italiji, koja poslednja zatvara biračka mesta, u 23 časa. Nešto manje od 360 miliona građana EU bira 720 poslanika novog petogodišnjeg saziva EP.

Liste kandidata u 27 članica EU predlažu partije koje deluju u tim državama, a te stranke se u EP posle izbora udružuju u političke grupe, kojih u sadašnjem sazivu ima sedam. Za formiranje političke grupe u EP potrebna su najmanje 23 poslanika iz najmanje sedam članica EU.

Puls Evrope – medijske posete EU je projekat Delegacije EU u Srbiji, u okviru kojeg se organizuju putovanja srpskih novinara u zemlje članice Unije kako bi izveštavali o najboljim evropskim praksama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar