Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Na večerašnjoj telefonskoj sednici Vlade Hrvatske doneta je odluka o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu u poplavljenim mestima u Bosni i Hercegovini.

„Vlada Hrvatske je, uzimajući u obzir razmere prirodne katastrofe u BiH, odlučila alocirati sredstva u iznosu od 10 miliona evra kako bi se pružila hitna pomoć u sanaciji posledica poplava te pomoglo u obnovi infrastrukture i osigurale osnovne potrepštine za stradale i evakuisane“, saopšteno je iz Vlade, a prenosi Dnevnik.hr.

„Ova finansijska pomoć biće upućena Vijeću ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama. Ujedno, Vlada zadužuje tela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i preduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a u skladu sa zahtevom o traženju međunarodne pomoći“.

„Hrvatska snažno stoji uz susednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz finansijsku pomoć u iznosu od 10 miliona evra, Hrvatska aktivno učestvuje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći u skaldu sa potrebama vlasti BiH. Još jednom izražavamo solidarnost i duboko saosećanje sa svima pogođenima ovom teškom tragedijom“, kazao je predsednik Vlade Andrej Plenković.

Vlada Hrvatske, sve hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije.

Hrvatska je spremna delovati kroz Direktorat civilne zaštite, vatrogasne jedinice, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, kao i preko Hrvatskog crvenog krsta, zavisno od oblika pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine.

***

BONUS VIDEO – Poplave u BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare