Mnogi ugostitelju u Zagrebu su, uprkos prošlonedeljnim tvrdnjama da neće otvoriti svoje lokale 11. maja, promenili mišljenje, prenosi index.hr.
Krizni štab je objavio nova uputstva po kojima mogu raditi i lokali bez terasa, ali su uvedena neka nova pravila.
Tako na stolovima ne sme stajati pribor za jelo, posude za so, biber i ulje, dok razmak između stolova mora biti 1,5 metar, a preporučeno je i da konobari nose maske.
Predsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak rekao je da će on u ponedeljak otvoriti dva svoja dva restorana.
„Ključno je da li će uopšte biti gostiju. Što se tiče mera, tržište će morati da se prilagodi. Prema uputstvima, moramo dezinfikovati sve posude za so, biber, ulje nakon upotrebe, tako da će veliki broj ugostitelja preći na jednokratne artikle, kao što postoje u avionima. Istina, više ćemo zagađivati okolinu ambalažom, no tako će biti jednostavnije nego da se nakon svakog gosta dezinfikovati te posude“, rekao je Medak za portal Index.ht.
„Ove nove mere su podnošljive. Većina nas će otvoriti u ponedeljak svoje objekte, a verujem da ćemo nakon mesec dana odlučiti da li će nam biti isplativo da radimo. Ako nema turista, jako puno lokala će morati da bude zatvoreno jer neće moći opstati“, rekao je Medak.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare