Uspon Svetske centralne kuhinje (WCK) kao jedne od najvećih organizacija u pomoći snabdevanja hranom podstakle su dve moćne sile: kuvari koji znaju kako da brzo organizuju kuhinje u najekstremnijim okolnostima i neosporna harizma kuvara Hozea Andresa, bogatog ugostitelja sa dobrim vezama koji je voljan da pomogne ljudima u zonama katastrofe čak i kada se to čini nemogućim. Nedavno se ova organizacija našla u centru zbivanja, jer je sedam njenih radnika ubijeno u napadu Izraela na ciljeve u Gazi.
Pre nekoliko dana, sedam radnika te organizacije je ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze.
Poginuli su nakon što su istovarili 100 tona hrane u skladište u Deir al Balahu, gradu u centralnom Pojasu Gaze i krenuli ka automobilu na kojem je bio logo organizacije i uz dva oklopna vozila. Jedan od ubijenih bio je dvojni državljanin SAD i Kanade, a ostali su iz Australije, Britanije, Gaze i Poljske, prenosi Njujork tajms.
„Slomljenog sam srca i tugujem sa njihovim porodicama i prijateljima i čitavom našom WCK porodicom“, napisao je Andres na platformi „Iks“. Organizacija je pauzirala slanje humanitarne pomoći dok se ne proceni šta dalje raditi.
Andres je na ideju o organizaciji došao 2010. godine, kada je kuvao sa Haićanima koji su živeli u kampu nakon zemljotresa. Naučili su ga kako da pripremi pasulj kao što bi to uradili lokalni kuvari, i shvatio je da je pravljenje jela specifičnih za region od suštinskog značaja za ljude koji žive ili su preživeli katastrofu. Takođe je pomogao da se izgrade škole i obuče kuvari na Haitiju i u drugim zemljama.
Njegov model – korišćenje mreže lokalnih kuvara kako bi se poslužilo hiljade obroka na osnovu lokalnih recepata, nastao je kada je otputovao u Hjuston da pomogne nakon uragana Harvi 2017. Kasnije te godine odleteo je u Portoriko nakon uragana Marija. Veći deo ostrva bio je bez struje. Jedina voda koju je stanovništvo moglo da pije bila je flaširana. Ljudi su bili gladni. Osluškivao je nekoliko prijatelja kuvara i počeo da kuva. U jednom trenutku ubedio je federalne agente na terenu da utovare hranu u svoja vozila dok su krenuli u patrolu.
Fokus svih grupa bilo je pravljenje tople hrane koja je bila poznata ljudima koji su bili raseljeni. Sveže voće i činija sancočoa – portorikanski gulaš koji su Andres i njegova ekipa napravili, mnogo je bolje nego kutije prerađenih američkih grickalica.
Magazin Tajm je 2018. godine Andresa proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Uspon WCK došao je pošto su mnogi američki kuvari preuzeli ulogu političkih aktivista, bilo da se bore za gladne, pritiskaju zvaničnike za pomoć u borbi protiv koronavirusa, govore protiv rasizma i seksualnih napada ili, u poslednje vreme, pomažu u sukobu u Gazi.
„Kuvari imaju taj nagon da pomognu zajednici i susedima“ rekla je Laura Hejz, viši menadžer ogranka WCK, pod nazivom „Chef Corps“. Ona koordinira mrežu od 400 kuvara i ugostitelja koji stupaju u akciju kada dođe do katastrofe. WCK angažuje lokalne kuvare. Skoro 400 Palestinaca radi u 60 kuhinja ove organizacije.
Sa poznatim kuvarima i jasnom misijom koju Andres i njegova organizacija emituju na društvenim mrežama, WCK je prikupio skoro 30 miliona dolara u 2019, a onda i oko 250 miliona dolara u 2020. Džef Bezos je 2021. godine uručio Andresu 100 miliona dolara za hrabrost i uljudnost. Kuvar je vratio novac u organizaciju, a 2022. godine, WCK je donirano 519 miliona dolara.
Prema pojedinim analizama, organizacija je rasla brže nego što je njena upravljačka struktura to mogla izdrži. Prošle godine, Blumberg njuz je izvestio o navodima da je Andres primoravao ljude da dostave hranu u nesigurnim uslovima i da grupa nije pravilno postupala sa višim menadžerom optuženim za seksualno uznemiravanje žena. WCK je obećala nove mere zaštite i otpustila menadžera i Nejta Muka, glavnog izvršnog direktora.
Prvi rad u ratom zahvaćenoj zoni bio je u Ukrajini. U martu, na redu je bila Gaza. Radeći u Gazi, članovi osoblja i volonteri napravili su na stotine tiganja jela od sočiva i pirinča sa prženim lukom i sastavili komplete hrane za praznike. Grupa je poslala više od 1.700 kamiona sa hranom i opremom za kuvanje.
Šon Kerol, izvršni direktor Anere, grupe za pomoć koja je intenzivno radila sa grupom Andresa na isporuci obroka u Gazi, istakao je profesionalnost ove organizacije čak i u zonama sukoba.
WCK, koja se u početku borila da dobije dozvolu za ulazak u Gazu, savetovala je Aneru o ključnim elementima pomoći u hrani, kao što je težina odgovarajuće porcije, zatim koliko bi torba za isporuku hrane trebalo da bude teška za nekoga ko bi morao da beži od napada, kao i koliko obroka podrazumevaju veći paketi hrane.
Kada je reč o Ukrajini, Andres je počeo da hrani ljude u februaru 2022, služeći više od 235 miliona obroka u toj ratom zahvaćenoj zemlji i izbeglicama u sedam drugih zemalja.
Kim O’Donel, autorka koja živi u Sijetlu, provela je nedelju dana volontirajući za organizaciju u Poljskoj, gde je upoznala Damijana Sobola, jednog od radnika Svetske centralne kuhinje ubijenih u Gazi. Kako kaže, zabrinuo je nedostatak sigurnosnih protokola i instrukcija.
BONUS VIDEO Netanjahu naredio da se ne reaguje na odluku suda u Hagu: Ambasador Vilan poručo da ne smemo da dozvolimo da se Gaza pretvori u teroristički centar protiv Izreala