Foto: Met Police

Muškarac (30) osuđen na doživotni zatvor danas nakon što je napao svoju bivšu devojku i pokušao da joj odseče glavu kuhinjskim nožem u zapadnom Londonu. Napad se dogodio dok ju je pratio kada se vraćala sa posla, a sve su snimile nadzorne kamere.

Denis Akpomedaje dobio je minimalnu kaznu od 29 godina za ubistvo 21-godišnje poljske studentkinje Ane Jedrkovjak, poznate kao Anija, u Londonu u maju prošle godine.

Akpomedaje, koji je putovao od Njuporta u Južnom Velsu, sačekao je bivšu devojku da završi svoju smenu u Las Iguanas u Ealingu, zapadno od Londona, 17. maja prošle godine pre nego što je krenuo za njom i njim prijateljem do puste uličice.

Ubo je Aniju 40 puta, uključujući ranu na vratu za koju detektivi veruju da je pokušaj da joj odrubi glavu.

Novi snimak koji je objavila Met policija pokazuje kako je pratio Aniju i njenog prijatelja ulicama Ilinga dok nije stigla do puste uličice.

Ania Jedrkowiak Foto: Met Police

Par je prikazan kako razgovara i čine se bliskim na raznim snimcima nadzornih kamera, dok se Akpomedaje vidi kako ih prati sa izvesne udaljenosti.

Na slici je obučen u crno, dok nosi bele patike i crni ranac.

Delovao je smireno i odlučno dok je postepeno pratio par.

Glavni inspektor Brajan Hovie, koji je vodio istragu o Anijinoj smrti, rekao je: „Ovo je bio izuzetno nasilan i svirep napad“.

Sudija Radživ Šeti, koji je u sredu zatvorio Akpomedajea na sudu Kingstona, rekao je da je napad bio „svirep i divljački“.

Rekao je: „Ovde nema ublažavanja. Nema dokaza o mentalnom poremećaju“.

Dennis Akpomedaye Foto: Met Police

Sestra Ane Jedrkovjak nazvala je Akpomedaja „pravom kukavicom“ nakon što nije prisustvovao izricanju presude.

Katarejna Glovacka (39) koja živi u Velikoj Britaniji, rekla je ispred suda u Kingstonu da misli da je Akpomedajeova kazna trebalo da bude duža, rekavši da je on „opasan“ za društvo.

Govoreći o njegovom nedolasku na sud, ona je dodala: „To samo pokazuje njegov pravi karakter, da je prava kukavica. Počinio je zločin, ali ne može da se suoči sa nama, ne može da nas pogleda u oči“.

Majka ubijene Ane, koja živi u Poljskoj, rekla je u izjavi pročitanoj sudu: „On, ovaj ubica, je još uvek živ i biće još mnogo godina, uprkos činjenici da je oduzeo život mojoj ćerki.“

Rekla je da je ‘varvarski’ način na koji je njena ćerka umrla značio da joj je srce ‘slomljeno od tuge i očaja’.

Foto: Ted Hennessey / PA Images / Profimedia

Glovacka je bila uplakana na sudu dok je pročitana izjava u kojoj se opisuje njeno „očajanje, bespomoćnost i potpuna neverica“.

Rekla je: „I ja sam veoma ljuta. Oduzeta mi je prilika da imam sestru u svom životu“.

Glovacka, koja je bila trudna kada joj je sestra umrla, dodala je: „Srceparajuće je što moj mali dečak nikada neće sresti svoju tetku.“

Rekla je da je njena „pametna, uporna i ambiciozna“ sestra, koja je takođe „brižna, ljubazna i pažljiva“, bila nadaren muzičar.

Džek Maskel (21), koji je radio u Las Iguanasu, šetao je sa Anom kada je ubijena. Oni su kako se navodi, bili više od prijatelja.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudu je rekao: „Ostale su mi neopisiva sećanja koja se nikada ne mogu izbrisati. Bilo je mračno i okrutno. Nikada neću videti šta joj je uradio“

Maskel je rekao da ga je ubistvo ostavilo sa „značajnim emocionalnim problemima“ kao što su posttraumatski stresni poremećaj i depresija.

Takođe je rekao da oseća žaljenje uprkos njegovim naporima da spase Anu, dodajući: „Nikada neću znati da li sam mogao da zaustavim ono što se dogodilo.“

Sudija mu je rekao da ne žali, rekavši da „ništa“ nije mogao da uradi.

Akpomedaje, koji je rođen u Nigeriji, upoznao je Anu onlajn u januaru 2021. i izlazili su oko godinu dana pre nego što je ona prekinula vezu.

U nedeljama pre njenog ubistva, Akpomedaje, koji nije mogao da prihvati raskid, počeo je da pokušava da manipuliše njome preteći samoubistvom.

U nedeljama pre ubistva rekao je Ani: „Bićemo zajedno bez obzira na sve. Naći ću te.“

Akpomedaje je povređen tokom napada, a u bolnici je dao lažno ime kako bi mogao da dobije lečenje.

Ali ostavio je krvavi trag koji vodi sa mesta događaja, odvodeći detektive do jezera u Gunersbi parku, gde je bacio stvari koje je ukrao od Ane.

Koristeći snimke nadzornih kamera, forenzičke dokaze i telefonsku analizu, policajci Met policije uspeli su da ga uhapse u roku od 22 sata od brutalnog ubistva.

Uhvaćen je na autobuskoj stanici Viktorija u pokušaju da se vrati kući u Vels.

Policija kaže da on nikada nije pokazao kajanje zbog ubistva, odbijajući da odgovara na pitanja policajaca ili da prisustvuje sudu na suđenju ili izricanju presude.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar