Kina policija Foto:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Američki predavači koji rade u Kini, njih četvoro, izbodeni su nožem dok su bili u poseti javnom parku. Ovo je prvo saopštio američki koledž za koji rade. O svemu je, kako navode, obavešten i Stejt department.

Pedagozi sa Kornel koledža, privatnog koledža liberalnih umetnosti u Maunt Vernonu u Ajovi, ranjeni su u ponedeljak „u ozbiljnom incidentu” dok su učestvovali u partnerskom programu sa Univerzitetom Beihua u gradu Džilin, na severoistoku Kine, navodi se u saopštenju koledža.

„Bili smo u kontaktu sa sva četiri predavača i pomažemo im tokom ovog teškog vremena“, rekao je predsednik koledža Džonatan Brend, dodajući da nijedan student nije učestvovao u programu.

Kina, policija
Foto: Distinctive Shots / Shutterstock.com

Snimak koji navodno prikazuje napad, a koji se pojavio na kineskim društvenim mrežama u ponedeljak, brzo je cenzurisan. Na njemu se vide dvojica muškaraca i žena kako leže na zemlji prekriveni velikim mrljama krvi, okruženi posmatračima.

Delovalo je da su pri svesti i razgovarali su mobilnim telefonima. Detalji napada, uključujući motiv i identitet napadača, nisu otkriveni jer kineske vlasti tek treba da sprovedu istragu.

CNN je geolocirao snimak napada u parku Bejšan. Predstavnik države Ajove Adam Zabner rekao je za CNN da je njegov brat Dejvid Zabner jedna od žrtava napada.

Zabner je rekao da je njegov brat, koji je bio u svojoj drugoj poseti Kini sa Kornelom, „dobro“ i da je „izgleda da se oporavlja“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nada moje porodice je da vratim brata kući što je pre moguće i da ozdravi. I zaista želimo da se zahvalimo američkom Stejt departmentu za svu njihovu pomoć, kao i našoj saveznoj delegaciji iz Ajove koja nam je bila od posebne pomoći“, rekao je on.

Američki Stejt department saopštio je da je upoznat sa izveštajima o incidentu uboda nožem u Kini i da prati situaciju.

Napad u ponedeljak dolazi u trenutku kada Kina pokušava da privuče međunarodne posetioce nakon tri godine stroge granične kontrole zbog kovida. Takođe dolazi usred napora da se podstakne obrazovna razmena sa Sjedinjenim Državama jer dve zemlje žele da stabilizuju svoje teške odnose.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare