Foto: EPA/JASMIN BRUTUS

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su danas devet osoba u okviru operativne akcije "Zip", a na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, izvršeni su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

U toku je kriminalistička obrada privredenih i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih za krivična krivično delo krijumčarenje ljudi. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

“Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području sprovode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport“ usmerenu na borbu protiv ilegalnih migracija”, saopšteno je iz SIPA.

Pročitajte još...

Operativna akcija “Zip” sprovedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim delima “Krijumčarenje lica”, “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog dela krijumčarenje migranata” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona, te uz operativnu podršku Evropola.

Takođe, nakon višemesečne istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Evropola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 lica državljana Turske iz Bosne i Hercegovinu u Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je, navodi se, vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar