Požar u Valensiji Foto: Eduardo Manzana / ContactoPhoto / Profimedia

Najmanje četiri osobe su nastradale u požaru koji je progutao zgradu u četvrti Kampanar u Valensiji, potvrdio je zamenik direktora za hitne slučajeve Horhe Suarez.

Traga se za još 19 nestalih osoba koje, prema rečima njihove rodbine, za sada nisu locirane, piše Jutarnji list.

Vatra velikih razmera progutala je dve velike zgrade gde živi oko 450 stanovnika, iako, naglašavaju lokalne vlasti, ta brojka može da varira, piše El Pais. U samo pola sata plamen je zahvatio celu zgradu koja je dovršena 2008. godine.

Plamen se vrtoglavom brzinom proširio na aluminijumske ploče fasade koje su obložene poliuretanom, vrlo zapaljivim materijalom, što je potvrdila Ester Pučades, stručnjakinja s Fakulteta tehnološkog inženjeringa, koja je sprovela veštačenje u toj istoj zgradi. Razbuktavanju požara doprineo je i jak vetar.

Pročitajte još...

Taj materijal je legalan, ali se više ne koristi u toj meri nakon tragedije u Londonu kada je izgorela zgrada Grenfel Tauer gde su život izgubile 72 osobe.

Iz Valensije su tokom noći stizali uznemirujući prizori ljudi koji su s balkona, okruženi vatrom, preklinju vatrogasce za pomoć. Svako spasavanje iz buktinje bilo je propraćeno velikim aplauzom s ulice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar