Liban eksplozija pejdžera Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH/Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Izraelska obaveštajna agencija Mosad postavila je malu količinu eksploziva u 5000 pejdžera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanska grupa Hezbolah nekoliko meseci pre detonacija koje su se dogodile u utorak, usled kojih je za sada preminulo 11 ljudi, a povređeno je više hiljada.

Na društvenim mrežama pojavljuje se sve više snimaka trenutka eksplozije i njenih posledica

PROČITAJTE JOŠ:

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je delovala kao da dolazi od vođa Hezbolaha. Umesto toga, poruka je aktivirala eksploziv.

Hezbolah je nedavno počeo da koristi pejdžere kao navodno sigurniju alternativu, nakon što je Hasan Nasralah pozvao članove da prestanu sa korišćenjem pametnih telefona.

Eksplozije su osakatile mnoge članove Hezbolaha.

Povređeni su imali povrede različitog stepena na licu, nedostatke prstiju i otvorene rane na različitim mestima u zavisnosti od toga gde su nosili pejdžere.

Eksplozije pejdžera dogodile su se u vreme rastućih tenzija između Izraela i Hezbolla, koji su uključeni u prekogranični rat od izbijanja sukoba u Gazi prošlog oktobra. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare