Foto: REUTERS/Zohra Bensemra, Foto EPA-EFEYURI KOCHETKOV, Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Mihail Hodorkovski, prognani ruski biznismen i veliki protivnik Kremlja, izjavio je da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin "poludeo" zbog toka rata u Ukrajini, jer je verovao da će ga Ukrajinci "dočekati cvećem". Putin sada ima tri opcije, ali je njegov ostanak na vlasti upitan, ocenjuje Hodorkovski.

„U početku je želeo da promeni vlast u Kijevu, stavi svoju marionetu i očekivao je da će to biti dočekano cvećem koje na ulice baca ukrajinski narod. Činjenica da ga ljudi u Harkovu nisu dočekali cvećem, to ga nije samo razljutilo, stvarno mislim da ga je izludelo. Tada je počeo da bombarduje Harkov i Kijev“, rekao je Hodorkovski za CNN.

Mihail Hodorkovski Mikhail Khodorkovsky
Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Objasnio je da Putin ima tri izlaza iz ove krize: Nastavak pritiska na Ukrajinu, korišćenje oružja za masovno uništenje kako bi naterao Ukrajince na povlačenje ili da započne „stvarne“ pregovore.

Istovremeno, Hodorkovski smatra da će rat u Ukrajini dovesti do Putinovog konačnog pada.

„Uveren sam da Putinu nije ostalo puno vremena. Možda godinu dana, možda tri“, istakao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Masovne žrtve u Buči, granatirana Odesa

Jučerašnji dan u Ukrajini obeležilo je otkrivanje masovnih grobnica u Buči, gradu u blizini Kijeva. Ukrajina je optužila ruske trupe za masakr, što je podržala i međunarodna zajednica osudom zločina u Buči.

Međutim, ruska strana demantovala je navode o učešću u ubijanju civila u Buči i Irpinu, istakavši da ruska vojska nikada nije targetirala civile.

Tokom noći ponovo je granatirana luka Odesa, dok su humanitarni koridori iz Marijupolja ponovo uspostavljeni.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Gori rafinerija nafte u Odesi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar