Foto: Mark Peterson / AFP / Profimedia; Janet Mayer / Shutterstock Editorial / Profimedia; Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia;

Hilari Klinton je žena koja je debatovala sa Džozefom Bajdenom i Donaldom Trampom u prošlosti. Ona je jedna od retkih ljudi koji imaju uvid u to kako izgleda sučeljavati argumente sa kandidatima na predsedničkim izborima u Americi. Bajden i Tramp će to učiniti u debati u četvrtak, a Hilari Klinton je za "Njujork tajms" napisala esej o tome šta Amerika i svet mogu da očekuju od debate. Evo šta je poručila Hilari Klinton.

Prošle nedelje sam provela vreme svog života na dodeli Toni nagrada predstavljajući pesmu iz „Suffs“, brodvejskog mjuzikla koji sam koproducirala o sufražestima koji su ženama dali pravo glasa. Bila sam oduševljena kada su dodeljene nagrade za najbolju originalnu muziku i najbolju knjigu.

Od „Suffs“ do „Hamiltona“, volim pozorište o politici. Ali ne obrnuto. Prečesto pristupamo ključnim trenucima kao što je debata između predsednika Džozefa Bajdena i Donalda Trampa kao dramski kritičari. Biramo predsednika, a ne najboljeg glumca.

Foto:Acero/AlterPhotos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ja sam jedina osoba koja je debatovala sa obojicom (sa Trampom 2016. godine, sa Bajdenom 2008. godine). Znam za strašni pritisak ulaska na tu binu i da je gotovo nemoguće fokusirati se na suštinu kada je Tramp umešan. U naše tri debate 2016. godine, on je pokrenuo mećavu prekida, uvreda i laži koje su preplavile moderatore i učinile medveđu uslugu biračima koji su se uključili da saznaju o našim vizijama za zemlju — uključujući rekordnih 84 miliona gledalaca za našu prvu debatu .

Gubljenje je vremena pokušavati opovrgnuti argumente Trampa kao u normalnoj debati. Gotovo je nemoguće identifikovati koji su njegovi argumenti. Počinje sa glupostima, a onda se spušta u brbljanje. Ovo se samo pogoršalo u godinama od kada smo debatovali. Nisam bila iznenađena što je nakon nedavnog sastanka nekoliko izvršnih direktora reklo da Tramp, kako je to opisao jedan novinar, „ne može da drži misao“ i da je „brblja o svemu“. Ipak, očekivanja od njega su toliko niska da, ako se bukvalno ne zapali u četvrtak uveče, neki će reći da je bio potpuno predsednički.

Tramp može delimično da brblja zato što želi da izbegne davanje direktnih odgovora o svojim nepopularnim stavovima, poput ograničenja abortusa, davanja poreskih olakšica milijarderima i prodaje naše zemlje velikim naftnim kompanijama u zamenu za donacije za kampanju. Prekida i maltretira, čak me je u jednom trenutku proganjao po bini, jer želi da izgleda dominantno i da izbaci protivnika iz ravnoteže.

Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL

Ove smicalice će propasti ako Bajden bude direktan i snažan kao što je bio kada se raspravljao sa republikancima u martu. I predsednik ima činjenice i istinu na svojoj strani. On je predvodio povratak Amerike iz istorijske zdravstvene i ekonomske krize, sa više od 15 miliona otvorenih radnih mesta do sada, rastom prihoda za radničke porodice, usporavanjem inflacije i porastom investicija u čistu energiju i naprednu proizvodnju. On će pobediti ako dođe do te priče.

Tokom 2016. sam se intenzivno pripremala za debate jer sam znala da moram da pronađem način da presečem gluposti Trampa i pomognem američkom narodu da shvati šta je zaista u pitanju. U 90-minutnim lažnim debatama na identičnoj sceni, vežbala sam da ostanem hladna i suočena sa teškim pitanjima i otvorenim lažima o svom dosijeu i karakteru. Dugogodišnji savetnik je glumio Trampa i činio sve što je mogao da me isprovocira i razbesni. Uspelo je.

Nažalost, Bajden je u nedostatku jer nema šanse da provede toliko vremena pripremajući se kao ja pre osam godina. Biti predsednik nije samo dnevni posao, to je sve-svuda-sve-odjednom posao. Istorijski gledano, to je dovelo do slabijih performansi u prvoj debati za aktuelnog predsednika.

Kao gledaoci, treba da se trudimo da se ne primimo na pozorište. Evo tri stvari na koje treba obratiti pažnju.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Samuel Corum

Prvo, obratite pažnju na to kako kandidati govore o ljudima, a ne samo o politici. U mojoj trećoj debati sa Trampom, obećao je da će imenovati sudije Vrhovnog suda koji će poništiti presudu Ro protiv Vejda. Odgovorila sam da bi to imalo stvarne posledice za prave žene. Tramp je već rekao da žene treba da budu kažnjene zbog abortusa.

„Trebalo bi da se sastaneš sa nekom od žena sa kojima sam se ja srela. Bila sam u zemljama u kojima su vlade ili prisiljavale žene na abortus, kao što su to radile u Kini, ili su žene primoravale da rađaju decu kao što su to radile u Rumuniji. I mogu vam reći, vlada nema veze sa odlukama koje žene donose sa svojim porodicama u skladu sa svojom verom, uz lekarske savete“, rekla sam mu.

U četvrtak će Tramp najverovatnije reći da želi da prepusti abortus državama. Nada se da to zvuči umereno. Ali to zaista znači da on podržava najekstremnije zabrane abortusa koje su već nametnule mnoge države i sva ekstremna ograničenja koja dolaze. Tramp bi trebalo da odgovara za 12-godišnju devojčicu u Misisipiju koja je silovana, a zatim primorana da rodi dete. Pošla je u sedmi razred sa novorođenčetom zbog drakonske zabrane abortusa u njenoj državi. Zbog Trampa je u Luizijani mlada devojka koja nije mogla da abortira otišla na porođaj držeći plišanog medveda. Studije pokazuju da žene koje žive pod zabranom abortusa imaju do tri puta veće šanse da umru tokom trudnoće, porođaja ili ubrzo nakon porođaja. Zbog Trampa, jedna od tri žene u reproduktivnom dobu sada živi pod takvim ograničenjima.

Hilari Klinton Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Bajden je jedan od najempatičnijih lidera koje smo ikada imali. Slušajte kako iskreno govori o ženskim pravima, borbama radničkih porodica, mogućnostima za migrante i hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena koji rizikuju svoje živote za demokratiju. Tramp to ne može, jer mu je stalo samo do sebe.

Drugo, pokušajte da sazrete kroz buku i fokusirajte se na osnove koje su u pitanju. Godine 2016. Tramp je odbio da kaže da li će prihvatiti rezultate izbora.

„Držaću te u neizvesnosti“, rekao je.

„To nije način na koji naša demokratija funkcioniše“, odgovorila sam.

Hajde da budemo jasni oko toga šta on govori i šta to znači. Setite se smrtonosne pobune na Kapitolu 6. januara 2021.

Foto: EPA-EFE/KAMIL KRZACZYNSKI, ARCHIE CARPENTER / UPI / Profimediars

Ovoga puta očekujte da će Tramp okriviti Bajdena za inflaciju, ali izbegava da odgovara na pitanja o sopstvenim ekonomskim planovima. Mora da odstupi ili laže jer bi njegovi predlozi – smanjenje poreza za superbogate, ukidanje Zakona o pristupačnoj nezi, deportovanje miliona radnika i uvođenje tarifa za svakodnevnu robu – pogoršalo inflaciju, povećalo troškove za američka domaćinstva i izazvalo recesija. Eksperti nestranačkog Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson procenili su da bi same tarife Trampa značile, u stvari, povećanje poreza od 1.700 dolara svake godine za prosečnu američku porodicu – ili više.

Bajden očigledno želi da govori o svojim planovima za smanjenje troškova. On se suprotstavio moćnim farmaceutskim kompanijama tako što je ograničio cenu insulina i potpisao zakon koji će Medikeru omogućiti da prvi put pregovara o cenama lekova koji se izdaju na recept. U četvrtak poslušajte planove za preuzimanje korporativnih cena i povećanje pristupačnosti gasa, namirnica i stanovanja. Predsednik je već pomogao jednom od 10 Amerikanaca sa saveznim studentskim kreditima da dobije preko potrebnu pomoć. On će najverovatnije biti spreman da ponudi više ideja kako da pomogne mladim ljudima da dobiju snažan početak i priušte sebi život srednje klase.

Treće, kada vidite ova dva čoveka rame uz rame, razmislite o pravom izboru na ovim izborima – između haosa i kompetencije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tramp je osuđen za 34 krivična dela i proglašen je odgovornim za seksualni napad i finansijsku prevaru. Proveo je ceo život stavljajući sebe na prvo mesto. Ako se vrati u Belu kuću, imaćemo više inflacije i manje slobode. To neće biti samo repriza njegovog prvog mandata. Otkako je izgubio 2020. godine, Tramp je postao ljući. Njegov bivši ministar odbrane kaže da on predstavlja „pretnju demokratiji“. Njegov bivši šef kabineta kaže da „nema ništa osim prezira prema našim demokratskim institucijama, našem Ustavu i vladavini prava“. Setite se toga u četvrtak kada čujete Trampa kako recituje svoje pritužbe i zavetuje se na osvetu.

Nasuprot tome, Bajden je mudar i pristojan čovek koji se žestoko bori za radničke porodice. Da, on ima 81 godinu. To je samo tri godine više od Trampa. A njegov životni vek službe i iskustvo mu pomažu da uradi stvari koje našu zemlju čine jačom i sve naše živote boljim, od okupljanja demokrata i republikanaca da popravljaju porušene puteve i mostove do suprotstavljanja ruskoj agresiji.

Ovo su izbori između osuđenog zločinca koji želi da se osveti i predsednika koji donosi rezultate za američki narod. Bez obzira šta se desi u debati, to je lak izbor.

BONUS VIDEO Global fokus: Bajden, Tramp i sudbina sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare