Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u jutrošnjem napadu na sever Izraela libanska grupa Hezbolah lansirano oko 210 raketa i oko 20 dronova.

Neki od projektila su presretnuti, dok su drugi pogodili, uzrokujući štetu i povrede, prenosi Tajms of Izrael.

Veliki broj raketa je pao na otvorene površine.

Libanska grupa Hezbolah jutros je saopštila da je izvela „prvu fazu“ napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visoko rangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog meseca i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Hezbolah je naveo da je ispaljeno više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu.

PROČITAJTE JOŠ

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael jutros otkrio pripreme Hezbolaha za napad na Izrael i da je u konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba vojsci naloženo da proaktivno deluje kako bi pretnje bile uklonjene.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje u sledećih 48 sati, a predstavnik izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona napadaju ciljeve na jugu Libana.

Oko 100 izraelskih aviona napalo Liban kao odgovor na napade Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) je rano danas izvršila talas vazdušnih napada u kojima je širom južnog Libana učestvovalo oko 100 aviona, kako je navedeno, u preventivnom udaru na Hezbolah, nakon što je ta militantna grupa lansirala stotine raketa i dronova na Izrael.

Portparol izraelske vojske admiral Daniel Hagari rekao je da je vojska izvršila napad u samoodbrani.

„Vidimo da se Hezbolah sprema da pokrene opsežan napad na Izrael, istovremeno ugrožavajući libanske civile“, dodao je on, ne iznoseći detalje.

„Upozoravamo civile koji se nalaze u oblastima gde Hezbolah deluje da se odmah sklone od opasnosti radi sopstvene bezbednosti“, naveo je.

Teška razmena vatre preti da izazove opšti rat koji bi mogao da uvuče SAD, Iran i druge militantne grupe širom regiona. On bi takođe moglo da naruši napore da se postigne prekid vatre u Gazi, ;pošto je Egipat domaćin nove runde pregovora čiji je cilj okončanje rata između Izraela i Hamasa.

BONUS VIDEO Vlade Radulović: Direktan sukob Izraela i Irana bi značio direktan sukob Amerike i Irana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare