Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia,EPA-EFE/ANGELO CARCONI, VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Za Ukrajinu maj se ispostavio kao najokrutniji mesec. Na severoistoku se vode žestoke borbe otkako su ruske snage pokrenule silovite napade u Harkovskoj oblasti u petak. Rusi tvrde da su zauzeli delove grada Vovčansk, a Ukrajina situaciju u tom gradu opisuje kao "ekstremno tešku". Zbog tih okolnosti i nedostatka oružja, Ukrajina je povukla snage u blizini nekoliko sela u severoistočnoj regiji Harkova. Trenutno je najteže u regijama Donjeck i Harkov, naglasio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Otežavajuća okolnost je i ta što Rusi imaju novu taktiku, zbog čega je Zelenski otkazao sve inostrane posete.

Rusko napredovanje kod Harkova

Grad Vovčansk u severnoj oblasti Harkova, oslobođen od ruske okupacije pre više od 18 meseci, probudilo je u petak intenzivno bombardovanje. Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici rekli su da su ruski napori da napreduju ka gradu osujećeni, ali su Rusi od tada pokušali da prekinu sve linije snabdevanja oko Vovčanska, piše CNN.

Rusi su u petak pokrenuli napade duž granice od 60 kilometara, tvrdeći da su zauzeli nekoliko sela u onome što je poznato kao „siva zona“ duž granice. Od subote se činilo da Rusi i dalje drže neka ukrajinska pogranična sela, a bombardovanje se nastavlja u oblasti Vovčanska.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Prekogranični napad je još jedan dokaz da ukrajinska odbrana ima ozbiljnih problema. Njihove snage su oslabile. Imaju mnogo manje artiljerije od Rusa, krajnje neadekvatnu protivvazdušnu odbranu i iznad svega nedostatak vojnika. Njihovo stanje pogoršalo je suvo vreme, što je omogućilo ruskim mehanizovanim jedinicama da se lakše kreću.

Zamenik šefa ukrajinske odbrambene obaveštajne službe, general-major Vadim Skibicki, rekao je prošle nedelje za Ekonomist: „Naš problem je veoma jednostavan: nemamo oružje. Znali su Rusi da će april i maj biti težak period za nas“.

Ukrajinski obaveštajci procenjuju da uprkos ogromnim gubicima od početka invazije u punom obimu, Rusija sada ima više od pola miliona ljudi unutar Ukrajine ili na njenim granicama.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Nova ruska taktika i „Sever“

Napad na severnu granicu prati stvaranje nove ruske vojne grupacije pod nazivom „Sever“. Džordž Baros iz Instituta za proučavanje rata (ISW) u Vašingtonu rekao je za CNN da je Sever „operativno značajna grupa“, prenosi Index.hr.

„Rusija je nastojala da stvori 60.000-100.000 vojnika za svoju grupu da napadne Harkov i procenjujemo da je blizu 50.000, ali i dalje imaju veliku borbenu moć“, ističe on.

Kako navodi ISW, Rusi planiraju da ujedine uporišta u Lipcima i Vovčansku i stvore graničnu tampon-zonu. Na taj način bi prodrli duboko u Harkovsku oblast.

Rusija, Ukrajina, vojska, rat
Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Snimci dronom koji su navodno snimljeni u Vovčansku pokazuju rusku pešadiju kako deluje u malim jurišnim grupama unutar grada. Vojni analitičari veruju da bi te grupe mogle da pridonesu povećanim gubicima ruskog ljudstva i opreme i da uspore ukupni ritam ofanzive na tom frontu.

Analitičari očekuju da Rusi prošire granične napade ka zapadu na oblast Sumi, gde je bila višemesečna racija ruskih specijalnih snaga.

Grupacija Sever nije mogla da napadne i zauzme grad veličine Harkova, ali to verovatno nije ni bio cilj. Baros kaže da su se zbog toga ukrajinske snage okrenule iz Donjecka u Harkovsku oblast.

Neadekvatna odbrana

Ono što se dešava u Harkovu nije izolovani slučaj. Ukrajinska vojska je ove nedelje priznala da je došlo do porasta u borbenim angažovanjima (više od 150 samo za jedan dan), što je vrhunac značajnog povećanja od marta do aprila.

Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Povećani tempo napada pogoršava dve kritične slabosti Ukrajine: nedovoljno ljudstva i slabu protivvazdušnu odbranu. Rusija eksploatiše i jedno i drugo i to brzo, jer želi da iskoristi vreme dok ne stigne pomoć sa Zapada.

„Glavni izazov je ljudstvo, a Ukrajina radi na obnavljanju svojih postojećih degradiranih brigada, a radi i na formiranju 10 novih manevarskih brigada“, kaže Baros.

Samo u poslednjih mesec dana, usvojen je zakon o proširenju mobilizacije, skoro dve godine nakon što je Rusija mobilisala oko 300.000 dodatnih vojnika. Zapadni analitičari smatraju da bi, na primer, u Časiv Jaru, u Donjecku, Ukrajinci mogli da budu nadjačani sa 10:1, kao i da imaju hroničnu neravnotežu u granatama i potpuni nedostatak vazdušne odbrane.

Severoistočno od Časiv Jara, vojnik po imenu Stanislav rekao je da posle mesec dana neprestanih napada Rusi „napreduju iz pravca Kremenja, gde gomilaju velike rezerve“.

Pročitajte još...

„Ogroman broj ruske pešadije danonoćno napada, i to u velikim i malim grupama“, ističe vojnik.

Pored nedostatka obučenih vojnika, „Rusija koristi ruski vazdušni prostor kao utočište za napade na oblast Harkov, naglašavajući hitnu potrebu da SAD obezbede više sredstava protivvazdušne odbrane dugog dometa i da dozvole Ukrajincima da ih koriste za presretanje ruskih aviona“, kaže Baros.

Zelenski je ove nedelje izjavio da će Ukrajina moći da zaustavi Ruse na istoku kada stigne pomoć. Ali priznao je da je „tamo situacija zaista teška“ i istakao da pomoć koja je do sada stigla nije dovoljna.

Pomoć iz Amerike

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će SAD Ukrajini obezbediti dodatne dve milijarde dolara pomoći.

On je dodao da će oružje biti obezbeđeno i da će investirati u industrijsku bazu Ukrajine.

„Žurimo sa municijom, oklopnim vozilima, projektilima, protivvazdušnom odbranom da bismo ih doveli na prve linije fronta. Za svakog ko je u iskušenju da se kladi protiv Ukrajine, nemojte, biće to velika greška. Zajedno smo prošli kroz izazovna vremena, potpuno sam uveren da ćemo zajedno prebroditi ove teške trenutke“, poručio je Blinken.

BONUS VIDEO Vojni analitičar: Rusija ima dvije opcije, jedna je vrlo skupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare