Foto: POOL / Getty images / Profimedia, Megan Varner / Getty images / Profimedia

Kandidatkinja demokrata Kamala Haris provela je svoj 60. rođendan u nedelju u crkvi u Džordžiji, tražeći podršku uoči izbora, dok njen protivnik, republikanac Donald Tramp, planira događaj u ključnoj Pensilvaniji, uključujući posetu lokalnom Mekdonaldsu.

Haris i Tramp, koji su izjednačeni u trci za predsednika u ključnim državama, pojačali su svoje kampanje u poslednjim danima pre izbora zakazanih za 5. novembar. Obojica intenzivno rade na pridobijanju glasača kroz prevremeno glasanje, bilo poštom ili lično, dok je do izbora ostalo samo 16 dana.

Potpredsednica Haris i bivši predsednik Tramp (78) posebno su fokusirani na Džordžiju, Pensilvaniju i druge države u kojima će, kako se očekuje, biti odlučujući glasovi, jer obe strane imaju jaku podršku, a rezultati prošlih izbora su često bili tesni.

PROČITAJTE JOŠ:

Haris se priseća mladosti u crkvi

Kamala Haris, koja je odrasla u okruženju afroameričke crkve, prisustvovala je službi u baptističkoj crkvi u Stounkrestu, Džordžija. Govorila je o svom detinjstvu i iskustvima u crkvenom horu, povlačeći jasnu liniju između poruka jedinstva i rastućih političkih podela, iako nije direktno spomenula Trampa.

„Svedoci smo pokušaja da nas podele, šire mržnju i strah širom naše zemlje“, izjavila je Haris. „Nalazimo se na raskršću, a smer kojim ćemo ići zavisi od nas samih.“

Kasnije je planirano da Haris govori na događaju u Atlanti uz podršku legendarnog muzičara Stivija Vondera. Njen partner iz kampanje, Tim Valc, prisustvovao je crkvenoj službi u Mičigenu, dok se njegova supruga Gven Valc pridružila vernicima u Las Vegasu.

Kamala Haris Foto: EPA-EFE/KAMIL KRZACZYNSKI

Za uspeh u Džordžiji i Mičigenu, Harisu će biti ključna podrška iz velikih gradova poput Detroita i Atlante, kao i njihovih predgrađa, što bi moglo pomoći da ponovi pobede Džoa Bajdena iz 2020. godine.

Tramp koristi Mekdonalds za izazivanje Haris

S druge strane, Tramp je pojačao svoje napade na Haris, najavljujući da će raditi u Mekdonaldsu u Pensilvaniji, što se i dogodilo. Kako je rekao za „Breitbart News“, to radi „iz zabave“ kako bi se narugao Harisovoj. Njegov savetnik Džejson Miler izjavio je da će Tramp provesti vreme u restoranu, radeći u delu za pomfrit.

Haris je ranije izjavila da je kao mlada radila u Mekdonaldsu, dok je Tramp rekao da sumnja u njenu priču.

Nakon posete Mekdonaldsu, Tramp će održati govor u gradskoj većnici u Lankasteru, Pensilvanija. Pensilvanija, kao jedna od ključnih kolebljivih država, već beleži glasove onih koji su svoje listiće poslali putem pošte.

Kamala Haris je najavila da će voditi kampanju sa bivšom republikankom Liz Čejni u predgrađima Pensilvanije, Mičigena i Viskonsina. Guverner Pensilvanije, demokrata Džoš Šapiro, priznao je da je trka u toj državi izuzetno napeta, rekavši u emisiji „Meet the Press“ na NBC-u: „Ovi izbori će se verovatno svesti na desetine hiljada glasova… svaki glas je bitan.“

BONUS VIDEO: Debata u SAD: Tramp vikao da migranti jedu pse i mačke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare