Foto: JOHN WESSELS / AFP / Profimedia

Policija i demonstranti sukobili su se ispred parlamenta u Senegalu, zemlji koja se dugo smatrala najstabilnijom demokratijom u Africi.

Međutim, stvari su se očigledno promenile, a opozicija izašla na ulice nakon što je aktuelni predsednik Maki Sal uspeo da progura odlaganje izbora zakazanih za samo tri nedelje. Poslanici su izglasali da su odložili izbore čime je Sal dobio deset dodatnih meseci na vlasti. Sal tvrdi da neće tražiti novi mandat, ali opozicija je uverena da želi da utiče na to ko će ga naslediti, piše Jutarnji list.

Foto: CEM OZDEL / AFP / Profimedia

Kalifa Sal, vodeći opozicioni političar, koji nije rodbinski povezan s Makijem Salom, odlaganje je nazvao ustavnim pučem. Tierno Alasane Sal, jedan od kandidata, takođe bez rodbinskih veza s predsednikom, odlaganje je nazvao izdajom. Obojica su pozvali građane na protest ispred parlamenta.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pišući o nemirima, BBC podseća da je Senegal jedina zemlja u zapadnoj Africi u kojoj nikad nije pokušan vojni udar. U samostalnoj istoriji tri puta je proveo relativno miran prenos vlasti, a izbori nikad pre nisu odgađani. Senegal je čak funkcionisao kao stabilizujuća lokalna vlast u zapadnoj Africi. BBC podseća da je 2017. senegalska vojska vodila afričku misiju u susednu Gambiju s ciljem da isteraju predsednika Jahje Jameha koji je odbijao da prizna da je izgubio izbore. Aktuelni predsednik Sal bio je ključni igrač u delovanju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ecowas) koja je vojne vlade terala da raspišu izbore i predaju vlast civilima.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ova situacija Senegal baca u ustavnu krizu jer se izbori moraju održati najmanje 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika. Ovo je za Senegal neistražena teritorija“, komentarisao je Mučahid Durmaz, analitičar specijalizovan za zapadnu Afriku iz konsultantske kompanije Verisk Mejplkroft.

Pročitajte još...

Tenzije, piše BBC, rastu već dvije godine. Tada je opozicija optužila vladu da pokušava izbaciti njihova kandidata iz igre podizanjem optužnice protiv njega. Jedna je stranka tada zabranjena.

U ponedjeljak je vlada ograničila internet da bi, kako je navela, spriječila širenje poruka subverzije i mržnje koje prijete javnom redu i miru. Međutim, opozicija ističe da je to prije učinjeno kako bi se onemogućila organizacija prosvjeda. Opozicija također optužuje vladu da je isključila signal privatnoj televiziji Walf TV. Vlada tvrdi da su time pokušali zaustaviti pozive na nasilje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar