Poplave u Poljskoj Foto: TANJUG/AP Photo/Krzysztof Zatycki

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori sa razornim poplavama.

„Nakon konsultacija sa nadležnim ministrima i službama, naredio sam pripremu uredbe Saveta ministara o uvođenju stanja prirodne katastrofe“, napisao je Tusk na Ks.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za obuzdavanje i suočavanje sa posledicama katastrofe, što može uključivati ograničavanje određenih sloboda i prava.

Lokalne vlasti na jugozapadu Poljske hitno su apelovale na stanovnike da evakuišu svoje domove jer poplavne vode prete da probiju još jednu branu.

PROČITAJTE JOŠ

U video snimku objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici, gradonačelnik Prudnika u pokrajini Opole, Gžegož Zavislak, glavni vatrogasni šef i lokalni zvaničnik Prudnika, apelovao je na stanovnike sela Moszczanka, Łak Prudnicka i delova grada Prudnika ( 21.237 stanovnika) da se odmah evakuišu.

„Apel je veoma ozbiljan, ne gubite vreme na dileme, morate da odete. Ako brana pukne, vaši domovi će biti uništeni i život će vam biti ugrožen“, rekao je Radoslav Roškovski, lokalni zvaničnik iz Prudnika, piše Index.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare