Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

Izraelska aktivistkinja rođena u Kanadi Vivijan Silver koja se zalagala za mir sa Palestincima, ubijena je u Hamasovom napadu na južni Izrael 7. oktobra.

Za Silverovu, koja se preselila u Izrael sedamdesetih godina i nastanila u kibucu, Deri se smatralo da je bila među 240 talaca koji su hamasovci odveli u pojas Gaze, ali naknadnom identifikacijom spaljenih ostataka u samom kibucu utvrđeno je da je ona tu stradala još prvog dana.

Foto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Silverova je bila značajna figura u nekoliko grupa koje su promovisale mir između Izraela i Palestinaca.

Takođe je volontirala sa grupom koja je vozila obolele od raka u Gazi u izraelske bolnice radi pružanja adekvatne medicinske nege.

„Prošli smo kroz tri užasna rata u periodu od šest godina“, rekla je Silverova u intervjuu za Asošijeted pres 2017. godine.

„Na kraju trećeg, rekla sam: Ne više. Svako od nas mora da učini sve što može da zaustavi sledeći rat. I to je moguće. Moramo postići diplomatski sporazum“, dodala je tom prilikom. 

Najmanje 1.200 ljudi je ubijeno u napadima Hamasa na Izrael, dok je više od 11.000 Palestinaca ubijeno do sada u izraelskom ratu u Gazi, koji ulazi u 39. dan.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar