Izrael Palestina rat taoci Foto:MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Prvi taoci koje je Hamas 7. oktobra oteo u Izraelu i držao u Pojasu Gaze pušteni su na slobodu, po dogovoru postignutom uz posredovanje Katara, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio prekid vatre. Reč je o prvom prekidu vatre u sedam nedelja rata između Hamasa i Izraela.

Katar, ključan posrednik uz Egipat i SAD, postigao je u sredu dogovor o prekidu vatre od četiri dana, što će se moći obnoviti, a tokom kojih na slobodu treba biti pušteno 50 Hamasovih talaca i 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Danas su na slobodu pušteni Izraelci i Tajlanđani, njih 25, po izvorima bliskim Hamasu. Dva izvora bliska Hamasu rekla su da su taoci u Pojasu Gaze predati Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) kako bi bili vraćeni u Izrael, prenosi Index.hr.

Izrael Palestina rat taoci Foto:Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

Tajland je objavio da je Hamas pustio i 12 njegovih državljana prema odvojenom dogovoru. Hamas je po izraelskoj vojsci oteo oko 240 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveni krst „preuzeće taoce jednog po jednog ili u grupama i prevesti ih preko granice“ s Egiptom na graničnom prelazu Rafa pa ih „predati izraelskim snagama“, rekao je Ziv Agmon, savetnik izraelskog premijera za to pitanje, u centru za novinare u Tel Avivu.

Po egipatskom sigurnosnom izvoru, taoci će otputovati u Izrael s egipatskog aerodroma Al Ariš, na severu Sinaja. Izrael to nije potvrdio. Ziv Agmon rekao je da će biti poslati u bolnicu gde će ih čekati njihove porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar