Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Hamas ne može da pristane ni na kakav dogovor, ako se Izrael jasno ne obaveže na trajni prekid vatre i potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, izjavio je danas uticajni zvaničnik te palestinske militantne grupe Osama Hamdan.

Katar, koji zajedno sa Sjedinjenim Državama i Egiptom posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraela, pozvao je Izrael da objavi jasan stav, koji ima podršku cele Vlade, da bi se sklopio dogovor.

„Ne možemo da pristanemo na sporazum koji ne obezbeđuje i ne garantuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze i shodno tome dovršavanje zaista ozbiljnog sporazuma o razmeni zarobljenika“, rekao je Hamdan na televizijskoj konferenciji za novinare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predlog sporazuma u tri faze, koji je u petak predstavio američki predsednik Džo Bajden, uključuje šestosedmični prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz „svih naseljenih oblasti“ Gaze i oslobađanje pojedinih talaca, uključujući starije i žene, u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika.

Prema tom planu, Hamas i Izrael bi pregovarali o trajnom prekidu vatre, za koji je Bajden rekao da će trajati „sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze“.

„Izrael želi samo fazu u kojoj će preuzeti sve svoje taoce, a zatim će nastaviti svoju agresiju i rat protiv našeg naroda“, rekao je Hamdan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar